Musslor är en av extremt få råvaror som kan kallas för klimatpositiva. Eftersom musslor inte behöver något foder utan silar växtplankton ur vattnet så bidrar musselodlingar till att minska övergödningen av havet. Dessutom är de fulla av näring såsom protein och järn. Att de dessutom är vansinnigt goda med bara lite lök, matlagningsvin och grädde är en bonus.
Hyvla fänkålen tunt med en mandolin, lägg i isvatten. Finhacka persiljan. Rensa och skölj musslorna. Ta bort de som är öppna och trasiga. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja i en vid kastrull, lägg i musslorna och häll på vin. Lägg ett lock på kastrullen och koka upp, låt koka tills musslorna öppnat sig 2–3 minuter. Häll av musslorna i en finmaskig sil med en kastrull under. Släng musslor som inte öppnat sig. Reducera ner musselbuljongen en aning. Häll på grädden och låt koka ihop ett par minuter. Lägg musselköttet i serveringsskålarna tillsammans med fänkål och persilja. Mixa ner crème fraiche i musselsoppan med en mixerstav. Smaka av med salt. Skumma upp och häll soppan över musslorna, fänkålen och persiljan.
6 portioner
1 kg blåmusslor
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk crème fraiche
Salt
Till servering:
½ fänkål
1 kruka färsk persilja
Kommentarer
Skicka en kommentar