torsdag 20 juni 2024

Fästingbett, vanliga symtom på borrelia

Borrelia orsakas av en bakterie som sprids till människor via fästingar under perioden mars till november i sydliga Sverige. Sjukdomen kan ge många olika symtom men det vanligaste är att Du märker en röd ring kring fästingbettet. 

Det vanligaste symtomet på borrelia är att Du får ett rött utslag större än 5 cm i diameter som ser ut som en ring kring fästingbettet, det kallas Erythema Migrans. Utslaget dyker upp 1 dag till 4 veckor efter att Du blivit biten.

Ringen börjar som ett rött märke kring bettet och växer sig större och bleknar i mitten. Ungefär hälften av alla som får borrelia får det här utslaget. Du kan också få flera utslag samtidigt.

Du kan enkelt kontrollera upp fästingbett hos Din läkare och få hjälp med behandling vid borreliautslag. 

Om Du inte får behandling kan borrelia efter några veckor till månader spridas till Ditt nervsystem eller till Dina leder. Båda tillstånden går att behandla men det tar längre tid och symtomen kan finnas kvar lång tid efter att sjukdomen är botad.

Symtom på att sjukdomen har spridit sig till Ditt nervsystem:

Du har huvudvärk

Du har värk i muskler och ledvärk i nacke, armar, rygg och/eller ben. Värken är värst nattetid

Du får en tillfällig förlamning, oftast i ansiktet vilket visar sig som att halva ansiktet “hänger”

Du får känselbortfall i vissa delar av kroppen

Din aptit blir sämre

Symtom från Dina leder

En eller flera av Dina leder svullnar upp, oftast knäleden

Svullnaden stannar i dagar till veckor och kan återkomma med lång tids mellanrum

Du kan ha ont i muskler och leder även när svullnaden försvunnit

Om Du har en typisk röd ring räcker det oftast med att en läkare tittar på den för att ge Dig en diagnos och behandling. Om Du har andra symtom som skulle kunna bero på att en infektion har spridit sig till Ditt nervsystem eller Dina leder kan Du få lämna ett blodprov och ibland ett prov på Din ryggmärgsvätska eller ledvätska.

Det finns inget vaccin som skyddar mot borrelia. Cirka 0,5-3% av alla fästingbett leder till en borreliainfektion. 

Trots det är det viktigt att Du skyddar Dig så gott det går:

Klä Dig så att fästingarna inte kommer åt Din hud, bär långärmat, långbyxor och stövlar när Du är ute i naturen

Använd mygg- och fästingmedel som innehåller ämnet DEET

Ha en “fästingkontroll” varje kväll efter att Du har varit ute i naturen där Du går igenom hela kroppen. Var noga med att kontrollera hårfästet och runt öronen på barn

Plocka bort fästingar så fort Du ser dem och sök läkare om Du får symtom

Borrelia är precis som TBE en sjukdom som sprids via fästingar. När Du har blivit biten tar det oftast över ett dygn innan infektionen sprider sig från fästingen till Dig. I undantagsfall kan det ske efter endast några timmar men risken är lägre om Du plockar bort fästingen inom 24 timmar efter att den har bitit sig fast. Du kan få borrelia flera gånger.

TBE är en hjärninflammation som sprids via fästingar. Det är en allvarlig sjukdom som går att vaccinera sig mot. Något som är otroligt viktigt för både vuxna och barn över ett år som vistas i naturen under sommarhalvåret.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Toaletter för miljoner försvinner från Stockholm

Stockholm byggde moderna offentliga toaletter för 46 miljoner kronor. Nu ska de flesta ersättas, trots att de fungerar. Av Stockholms totalt...