onsdag 19 juni 2024

Åtta vanliga myter om potensproblem

Det finns många missuppfattningar om erektionsproblem. T ex att det är en naturlig del av åldrandet, eller att det kan vara jobbigt men aldrig farligt. 

Erektionsproblem blir vanligare och vanligare med ökande ålder, men kan komma i vilken ålder som helst. Det påverkar ungefär hälften av alla män mellan 40-70 år.

Det är sant att vissa funktioner förändras med åldern. Det kan t ex ta längre tid att få erektion, det kan krävas mer direkt stimulering, och erektionen kanske inte blir lika hård som när man var yngre. Vissa män kan uppleva att deras orgasmer inte är lika intensiva, och att det kan ta längre tid att få erektion igen efter en orgasm. Det är naturligt att kroppen förändras med åldern, men att ständigt ha svårt att få eller behålla erektionen är inte en naturlig del av åldrandet.  

Erektil dysfunktion som kommer gradvis över tid kan vara ett tidigt tecken på att Du är i riskzonen för andra allvarliga sjukdomar, som t ex hjärt- kärlsjukdom, typ 2-diabetes eller stroke. För att kunna få erektion behöver Du ha friska kärl. En man med begynnande hjärtkärlproblem kan ofta märka av sviktande erektion långt innan han får hjärtsymtom. Det beror på att blodkärlen i penis är mindre än kärlen i hjärtat. Om Du har erektionsproblem är det därför bra att bli screenad för högt blodtryck, höga blodfetter, hjärtsjukdom och diabetes.

Att få erektion är ett komplext samspel mellan hjärna, blodkärl och nervsystem. Dessutom behövs tillräckliga hormonnivåer. Därför finns det en mängd olika saker som kan ligga bakom som inte har något att göra med själva penis.

Om Du tycker om Din partner, och njuter av att kyssas och smekas så har erektionsproblemen mest sannolikt andra orsaker.

Erektionsproblem kan ha psykiska eller fysiska orsaker, eller vara en kombination av båda. Vet Du att Du vanligtvis har lätt att få stånd, t ex när Du onanerar, så är det ofta psykiska faktorer som ligger bakom problemen. Det kan handla om stress, trötthet, ångest eller nervositet efter tidigare negativa erfarenheter. Erektionsproblem som kommer gradvis över tid har oftare fysiska orsaker, där kärlproblem är en mycket vanlig anledning.

Om Du har erektionsproblem som håller i sig över tid är det bra att söka vård för att få hjälp. Om Du lever i en relation är det bra att prata med Din partner om problemen. Det gör det inte svårare, utan tvärtom lättare än att gå och bära på tankar och funderingar på egen hand. Din partner kan tro att Du inte känner samma attraktion längre, vilket kan skapa osäkerhet och på sikt göra att Ni glider isär.

Det finns flera sätt att behandla erektionsproblem, beroende på vad som är den underliggande orsaken. Det stämmer att läkemedel är ett bra alternativ för en del, medan andra kan ha nytta av enkla mekaniska hjälpmedel eller samtalsterapi. För en mindre del kan kirurgi vara det bästa alternativet.   





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Toaletter för miljoner försvinner från Stockholm

Stockholm byggde moderna offentliga toaletter för 46 miljoner kronor. Nu ska de flesta ersättas, trots att de fungerar. Av Stockholms totalt...