onsdag 26 juni 2024

Rusta Dig för värmen

Sommaren är här, och med den kommer värmeböljor som kan vara både påfrestande och farliga. Men hur tacklar Du Dig egentligen igenom värmen på bästa sätt.

Vissa älskar värmen, andra avskyr den. En åsiktsskillnad som kan bero på flera orsaker, förklarar Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet för Må Bra.

Vår förmåga att hantera värme beror på flera faktorer, varav ett hälsosamt cirkulationssystem är avgörande. När kroppen behöver kyla ned sig vidgar blodkärlen närmast hudytan för att blodet ska kunna avge värme till omgivande luft.

Samtidigt ökar pulsen för att snabbare pumpa runt blodet, vilket hjälper till att svalka kroppen effektivt. En del av värmeavledningen sker även genom utandningsluften. Dessa mekanismer samverkar för att reglera kroppstemperaturen och säkerställa att vi kan klara av varma väderförhållanden.

Så hur ska Du se till att ta Dig igenom sommarens varmaste dagar.

Vatten är Din bästa vän under en värmebölja.

Drick regelbundet, även om Du inte känner Dig törstig. Vatten hjälper nämligen kroppen att reglera temperaturen och förhindrar uttorkning. Något som är särskilt viktigt när svetten flödar.

Kombinera detta med att äta vattenrik mat, så som melon, sallad och isglass. Undvik varma och kryddstarka rätter som kan höja Din kroppstemperatur ytterligare.

Försök även att undvika alkohol och koffein, eftersom de kan bidra till vätskeförlust.

Hitta sätt att kyla ned Dig själv under dagen.

Duscha kallt, använd en våt handduk på pannan eller nacken, eller ta ett fotbad med kallt vatten.

Att vistas i skuggan eller inomhus under de varmaste timmarna kan också hjälpa Dig att undvika överhettning.

Äldre människor, små barn och personer med kroniska sjukdomar är extra utsatta för värmens påfrestningar.

Se till att de har tillgång till svala miljöer och tillräckligt med vätska.

Äldre personer har även sämre förmåga att känna törst, så se till att erbjuda hjälp om de verkar påverkas markant av värmen.

Under värmeböljor kan hemmet snabbt bli varmt och kvavt.

Använd fläktar och luftkonditionering om möjligt. Dra för gardiner och persienner för att blockera direkt solljus. På natten, öppna fönster för att släppa in svalare luft.

Genom att följa dessa enkla men effektiva tips kan Du njuta av sommaren och samtidigt skydda Din hälsa. Var förberedd, lyssna på Din kropp och ta hand om varandra i värmen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Arbete 2022 - 2023 - 2024 -

...