Red velvet cake är en otroligt saftig tårta som härstammar från den amerikanska södern. Red velvet betyder ju röd sammet.
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt vinäger, olja, filmjölk och hushållsfärg och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 1 ½ liter, och grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna. Vispa äggvitorna till frostingen med elvisp i en skål över varmt vattenbad. Tillsätt socker och vaniljsocker, och vispa tills det har löst sig och marängen är varm och fast. Ställ skålen i kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills marängen har svalnat. Tillsätt smöret i små klickar. Vispa hela tiden. Skär kakan i tre bottnar med en vass kniv och bred frosting på en botten. Lägg försiktigt på nästa botten och bred på frosting. Lägg på den översta bottnen och bred resten av frostingen över kakan. Garnera med färska bär.
Receptet gäller för 12 bitar
2 ägg
3 dl strösocker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 dl filmjölk
2 msk röd hushållsfärg
Marängfrosting:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 gr smör, rumsvarmt
Till garnering:
1 liter blandade färska bär
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar