En ståtlig tårta med den klassiska smakkombinationen hallon och choklad. Bavaroise betyder hård mousse och ganache är chokladkräm på konditorspråk.
Botten:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker i en bunke över vattenbad tills sockret smält. Ta bort från vattenbadet och vispa cirka 5 minuter tills smeten är tjock och blank. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Häll den i en smord och mjölad liten rund form med löstagbara kanter, cirka 18 cm i diameter. Grädda långt ner i ugnen cirka 30 minuter. Låt kallna.
Chokladganache:
Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker. Lägg i chokladen och låt smälta under omrörning. Låt svalna.
Hallonbavaroise:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten cirka 5 minuter. Koka upp hallonen, mixa och sila bort kärnorna. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt socker och värm under omrörning Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Låt svalna till cirka 37°. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i purén.
Montering:
Dela bottnen i tre delar. Klä en liten rund form med löstagbar kant, cirka 18 cm i diameter, med plastfolie. Häll i hälften av bavaroisen, lägg på en botten. Bred på ganachen, lägg på en botten. Häll på resten av bavaroisen. Avsluta med den sista bottnen. Täck med plastfolie och pressa lätt. Låt stå minst 3 timmar i kyl, gärna över natten. Stjälp upp tårtan på ett fat så lagret med bavaroise hamnar överst. Ta bort plastfolien. Garnera eventuellt med hallon.
Receptet gäller för 8 bitar
Botten:
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
½ tsk bakpulver
Chokladganache:
140 gr mörk choklad
1 dl vispgrädde
3 msk strösocker
Hallonbavaroise:
3 gelatinblad
450 gr frysta hallon
1½ dl strösocker
2½ dl vispgrädde
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar