tisdag 25 februari 2025

Stekt torsk med vitvinssås, bacon och svamp provencale

Lättlagad bjudmiddag med fantastiska smaker där salt och krispig bacon möter gräddig vitvinssås, stekt torskrygg och vitlöksfrästa champinjoner.

4 portioner

600 gr torskrygg (eller torskfilé)

Smör, till stekning

Salt

140 gr bacon

Vitvinssås

1 bananschalottenlök

3-4 kvistar färsk timjan

3 dl vitt vin

4 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

4 dl vispgrädde

Smör, till stekning

Salt

Svamp provencale

400 gr skogschampinjoner

1 dl färsk persilja, finhackad

2 klyftor vitlök, riven

50 gr smör

Salt

Svartpeppar, nymalen

Garnering

Färsk timjan (eller persilja)

Salta fisken runt om. Låt stå och rimma medan du fortsätter med resten. Strimla och stek baconet knaprigt i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i smör tillsammans med färska timjankvistar så att löken blir mjuk och glansig utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt vattnet och smulad fiskbuljongtärning. Låt såsen koka ned till hälften igen. Koka under tiden en ”creme double”, det gör Du genom att koka grädden i en separat kastrull tills den kokat ned till hälften (cirka 2 dl) och blivit krämig. Sila av såsen. Rör ihop såsen med Din "creme double" och smaka av med salt. Skär champinjonerna fint. Stek dem i en torr panna tills lite vätska kokat bort. Lägg sedan i smör, hackad persilja och riven vitlök. Låt fräsa ihop. Smaka av med salt och peppar. Stek fisken i smör på medelhög värme i en stekpanna. Ös fisken med smöret hela tiden. Fisken är klar när innertemperaturen når 48 grader. Servera Din smörstekta torsk med den härligt krämiga vitvinssåsen, svamp provencale och knaperstekt bacon. Dekorera med färsk timjan eller persilja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

År 1900-1999