Kroppkakor
Kroppkakor tillagas på olika sätt beroende på vart i landet de kommer ifrån. Dessa kroppkakor har sitt ursprung i Småland, där potatisen kokas till degen. Vi har valt att fylla dessa delikata kroppkakor med en vegetarisk fyllning bestående av svamp och purjolök. Vi serverar dem med brynt smör och rörörda lingon. Självklart ett glas kall mjölk till Dina nylagade kroppkakor.
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen fint med potatisstöt. Låt kallna. Tärna svampen och hacka purjolöken. Lägg svampen i en varm stekpanna med 1 msk vatten. Låt vätskan som bildas ånga bort. Tillsätt smör, purjolök och kryddpeppar, fräs cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i cirka ½ msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar. Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar tills de flyter upp till ytan och sedan cirka 3 minuter till. Ta upp med hålslev. Stek dem i smör i omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon och den fyllning som finns kvar.
10 portioner
2½ kg mjölig potatis
2½ ägg
7½ dl vetemjöl
2½ tsk salt
Fyllning:
625 gr skogschampinjoner eller portabello
2½ msk smör
1¼ tsk kryddpepparkorn, mortlade
Salt och svartpeppar
Till servering:
375 gr smör till stekning
5 dl rårörda lingon
Kommentarer
Skicka en kommentar