lördag 29 juni 2024

Kroppkakor

Kroppkakor tillagas på olika sätt beroende på vart i landet de kommer ifrån. Dessa kroppkakor har sitt ursprung i Småland, där potatisen kokas till degen. Vi har valt att fylla dessa delikata kroppkakor med en vegetarisk fyllning bestående av svamp och purjolök. Vi serverar dem med brynt smör och rörörda lingon. Självklart ett glas kall mjölk till Dina nylagade kroppkakor.

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen fint med potatisstöt. Låt kallna. Tärna svampen och hacka purjolöken. Lägg svampen i en varm stekpanna med 1 msk vatten. Låt vätskan som bildas ånga bort. Tillsätt smör, purjolök och kryddpeppar, fräs cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i cirka ½ msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar. Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar tills de flyter upp till ytan och sedan cirka 3 minuter till. Ta upp med hålslev. Stek dem i smör i omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon och den fyllning som finns kvar.

10 portioner

2½ kg mjölig potatis

2½ ägg

7½ dl vetemjöl

2½ tsk salt

Fyllning:

625 gr skogschampinjoner eller portabello

1¼ purjolök

2½ msk smör

1¼ tsk kryddpepparkorn, mortlade

Salt och svartpeppar

Till servering:

375 gr smör till stekning

5 dl rårörda lingon



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Gabriella på Din 50 årsdag