lördag 1 november 2025

Tiramisu

Tiramisu betyder pigga upp mig, och det är just vad denna underbara italienska klassiker gör. Krämig och lätt syrlig mascarpone varvas mellan kaffedoppade savoiardikex med en liten skvätt likör för den som önskar. Det går utmärkt att göra den utan likör, smaksätt då gärna kaffet med lite fint vaniljpulver. För bästa resultat ska tiramisun stå till sig över natten, men har Du ont om tid kan Du ta den efter två timmar. Njut av en rejäl bit tillsammans med en kopp riktigt stark espresso.

8 portioner

4 äggvitor

4 äggulor

4 msk strösocker

500 gr mascarpone

1 citron, finrivet skal

2 dl starkt kaffe, gärna espresso

3 msk likör, t ex amaretto

Cirka 200 gr savoiardikex

2 msk kakao, att pudra över

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner mascarpone matskedsvis. Tillsätt finrivet citronskal. Rör till en slät kräm. Vänd försiktigt ner äggvitan, lite åt gången. Blanda kaffe med likör. Doppa hälften av kexen i kaffeblandningen. Lägg kexen i en form, cirka 20x25 cm. Bred över hälften av mascarponekrämen. Doppa resterande kex i kaffeblandningen och bred på resterande mascarponekräm. Ställ tiramisun kallt minst 2 timmar i kyl, helst över natten. Pudra kakao över tiramisun när den ska serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...