torsdag 28 augusti 2025

Mjölkchokladmousse med citrussallad

Mjölkchokladmousse går att förbereda i god tid och är uppskattad dessert som är populär i alla åldrar. Servera moussen med fräsch citrussallad och chokladkrisp på toppen.

10 portioner

Mjölkchokladmousse:

250 gr mjölkchoklad, 35-40% kakaohalt

1¼ gelatinblad

3¾ dl vispgrädde

1¼ dl turkisk yoghurt

Citrussallad:

1⅞ dl strösocker

1¼ dl torrt vitt vin

⅝ dl vatten

1¼ påse glöggkrydda á 37 gr

1¼ grapefrukt

1¼ apelsin

2½ clementiner

Chokladkrisp:

62½ gr smör

6¼ msk vetemjöl

3⅛ msk havregryn

1¼ msk kakao

3⅛ msk strösocker

2½ msk strimlad färsk mynta

Hacka chokladen. Blötlägg gelatinbladet 5 minuter i kallt vatten. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen har smält. Rör ner gelatinbladet. Tillsätt yoghurten när det svalnat något. Täck bunken och förvara i kyl, gärna över natten. Koka upp socker, vin, vatten och kryddor, låt kallna. Skär bort skalet på grapefrukt, apelsin och clementiner. Skär ut skinnfria klyftor och lägg ner i sockerlagen. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Blanda ingredienserna till chokladkrispet. Arbeta samman till en smulig deg. Lägg smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen cirka 8 minuter. Låt svalna. Blanda chokladkrisp och mynta. Vispa moussen med elvisp tills den tjocknar. Lägg citrussallad i botten av höga glas och spritsa över chokladmousse. Toppa med chokladkrisp. Garnera eventuellt med myntablad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...