Mjölkchokladmousse går att förbereda i god tid och är uppskattad dessert som är populär i alla åldrar. Servera moussen med fräsch citrussallad och chokladkrisp på toppen.
10 portioner
Mjölkchokladmousse:
250 gr mjölkchoklad, 35-40% kakaohalt
1¼ gelatinblad
3¾ dl vispgrädde
1¼ dl turkisk yoghurt
Citrussallad:
1⅞ dl strösocker
1¼ dl torrt vitt vin
⅝ dl vatten
1¼ påse glöggkrydda á 37 gr
1¼ grapefrukt
1¼ apelsin
2½ clementiner
Chokladkrisp:
62½ gr smör
6¼ msk vetemjöl
3⅛ msk havregryn
1¼ msk kakao
3⅛ msk strösocker
2½ msk strimlad färsk mynta
Hacka chokladen. Blötlägg gelatinbladet 5 minuter i kallt vatten. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen har smält. Rör ner gelatinbladet. Tillsätt yoghurten när det svalnat något. Täck bunken och förvara i kyl, gärna över natten. Koka upp socker, vin, vatten och kryddor, låt kallna. Skär bort skalet på grapefrukt, apelsin och clementiner. Skär ut skinnfria klyftor och lägg ner i sockerlagen. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Blanda ingredienserna till chokladkrispet. Arbeta samman till en smulig deg. Lägg smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen cirka 8 minuter. Låt svalna. Blanda chokladkrisp och mynta. Vispa moussen med elvisp tills den tjocknar. Lägg citrussallad i botten av höga glas och spritsa över chokladmousse. Toppa med chokladkrisp. Garnera eventuellt med myntablad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar