Till en form, cirka 8 personer vid buffé.
Tid, cirka 60 minuter
Temperatur, 225°
2 stora gula lökar
700 gr potatis av mjölig sort
250 gr ansjovis (2 burkar)
3-4 dl vispgrädde
Salt
Peppar
3 msk ströbröd
Smör
Halvera och skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar. Skala potatis och skär den i tunna strimlor för hand, på mandolin eller i en matberedare. Vispa ihop grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar, efter behag. Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Slå över stanningen, det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1-2 centimeter kvar uppåt. Slår man på för mycket bubblar det över. Strö över ströbröd och fördela ut smörklickar på toppen. Eller använd Arlas fiffiga spraysmör som är som gjort för Janssons Frestelse. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Har Du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C. Täck Din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen. Välj glutenfritt ströbröd om Du är glutenintolerant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar