lördag 1 november 2025

Klassisk Janssons frestelse

Till en form, cirka 8 personer vid buffé.

Tid, cirka 60 minuter

Temperatur, 225°

2 stora gula lökar

700 gr potatis av mjölig sort

250 gr ansjovis (2 burkar)

3-4 dl vispgrädde

Salt

Peppar

3 msk ströbröd

Smör

Halvera och skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar. Skala potatis och skär den i tunna strimlor för hand, på mandolin eller i en matberedare. Vispa ihop grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar, efter behag. Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Slå över stanningen, det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1-2 centimeter kvar uppåt. Slår man på för mycket bubblar det över. Strö över ströbröd och fördela ut smörklickar på toppen. Eller använd Arlas fiffiga spraysmör som är som gjort för Janssons Frestelse. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Har Du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C. Täck Din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen. Välj glutenfritt ströbröd om Du är glutenintolerant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...