Då försvinner restriktionerna

Restriktionerna kommer att lätta, men när? 

Restriktionerna kommer att tas bort stegvis, med början den 1 juni. De största förändringarna kommer dock först vid nästa steg, enligt Folkhälsomyndighetens förslag. Men hur långt är det dit?

Folkhälsomyndigheten tycker att de svenska restriktionerna ska tas bort successivt i tre olika faser, förutsatt att smittspridningen och belastningen på sjukvården fortsätter att minska.

Enligt regeringen är den första förändringen planerad till den 1 juni, men det är inte förrän vid nästa nästa fas, det som Folkhälsomyndigheten kallar för nivå 2, som de största förändringarna äger rum. Först då kommer livet att kunna återgå till något som åtminstone påminner om hur det var före pandemin.

Något datum för när vi kan tänkas nå denna åtråvärda nivå har dock regeringen inte sagt.

Folkhälsomyndigheten, däremot, har satt upp ett antal kriterier. Enligt myndighetens förslag bör den så kallade 14-dagarsincidensen (antalet smittade per 100 000 invånare) inte överstiga 200 vid denna nivå. Antalet personer som vårdas för covid19 på sjukhus bör inte vara fler än 300, och antalet som vårdas på intensiven får inte överstiga 70, samtidigt som minst 50 procent av den vuxna befolkningen måste vara vaccinerad.

Men när når vi dit?

Antalet som dör i covid19 har minskat kraftigt, jämfört med hur det såg ut i fjol. Men smittspridningen och antalet som är inlagda på sjukhus på grund av coronaviruset påminner om hur det var förra året.

Om trycket på sjukvården går i samma spår som förra året, kommer vi att nå Folkhälsomyndighetens kriterier först i mitten av juli. Först då understeg antalet sjukhusvårdade 300 (16 juli) respektive 70 på iva (19 juli). Hur smittspridningen såg ut då vet vi inte riktigt, eftersom testningen inte var så utbyggd då.

Men. Till skillnad från förra året har vi nu vacciner. Enligt de senaste siffrorna har 3 194 265 svenskar fått minst en dos vaccin.

Enligt den plan som regionerna har kommit överens om sker vaccineringarna enligt prioriteringsordningen "uppifrån och ner", det vill säga äldst först. På så sätt har 93% av 80-åringarna och 90% av 70-åringarna nu fått minst en dos. För 60-åringarna är motsvarande andel 78%, samtidigt som andelen vaccinerade personer i åldersgruppen 50–59 år nu är uppe i 28%.

De allra flesta som vårdats på sjukhus och inom intensiven på grund av covid19, har varit 60 år eller äldre. Det vill säga de åldersgrupper där en majoritet redan fått sin första dos. Inget vaccin ger ett 100% skydd, men oavsett borde det faktum att en så stor andel av dessa personer nu är vaccinerade påverka antalet personer som blir svårt sjuka på grund av covid19.

Vårdtiderna för covid19 är dock förhållandevis långa, framför allt på intensiven. Dessutom speglar antalet som vårdas på iva hur smittspridningen var för en dryg vecka sedan, eftersom det i snitt tar 10,9 dagar från insjuknandet till dess att man behöver ivavård.

Precis som förra året har har antalet nyinlagda patienter på iva minskat ända sedan mitten av april. Och precis som förra året har minskningen gått långsamt, fram till nu. För nu verkar antalet som behöver iva-vård att brant nedåt, även i jämförelse med förra året. Bara den senaste veckan handlar det om drygt 70 patienter färre som behöver denna typ av vård.

När antalet passerar Folkhälsomyndighetens "gräns" på som mest 70 ivapatienter återstår dock att se, men det lär med största sannolikhet ske före mitten av juli, i alla fall.

Myndigheten själv tror att nivå 2 "antagligen nås någon gång i juni-juli".

I nivå med Folkhälsomyndigheten

Enligt ett förslag från Folkhälsomyndigheten kan restriktionerna tas bort succesivt under tre olika faser, eller nivåer, för vilka myndigheten satt upp ett antal kriterier.

Nivå 3. Ett tillstånd med nationellt hårt belastad sjukvård som manifesteras genom att ett flertal regioner befinner sig i katastrofläge, förstärkningsläge eller stabsläge. Vård som inte är akut måste skjutas upp. 14-dagarsincidensen är över 200 fall/100 000 invånare.

Nivå 2. Ett tillstånd där de flesta regioner har goda förutsättningar att klara av vård av covidpatienter. 14-dagarsincidensen är mindre än 200 fall/100 000 invånare. Antalet som får sjukhusvård på grund av covid19 är inte fler än 300, av vilka som flest 70 får intensivvård. Vaccinationstäckningen, minst 1 dos, är mer än 50% bland personer 18 år eller äldre.

Nivår 3. Ett tillstånd där det är få patienter inlagda med covid19. Få individer bekräftas smittade, även om mindre utbrott kan förekomma. 14-dagarsincidensen är mindre än 50 nya fall/100 000 invånare och antalet som totalt vårdas på sjukhus är färre än 100, av vilka som flest 25 vårdas på intensiven. Vaccinationstäåckningen med minst en dos är 70% eller mer.

Enligt föreslaget kommer anpassningen av åtgärder att ske stegvis inom respektive nivå. Myndigheten säger inte att alla kriterier måste vara uppfyllda innan nästa steg tas, utan att det ska ske efter en "samlad bedömning i det aktuella läget".


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning