Vaccinskepsis även i centrala Afrika

När de första vaccindoserna nådde Kongo-Kinshasa blev mottagandet svalt. Doserna var från Astra Zeneca och rädslan för biverkningar bedömdes vara alltför utbredd, så de flesta av de 1,7 miljoner doserna skickades vidare.

Leveransen till jättelandet i centrala Afrika kom via det globala vaccinsamarbetet Covax. Men då vaccinationsviljan var låg beslutades att 1,3 miljoner av doserna omgående sändes vidare till andra länder i Covaxsamarbetet.

Joachim Beijmo är inte förvånad. Han arbetar sedan fler år som biståndsråd på Sveriges ambassad i Kongo-Kinshasa och berättar att motståndet i landet på många sätt liknar det som finns i Europa.

De första doserna levererades i mars då det var mycket snack om risken för biverkningar och många länder hade precis stoppat eller pausat användningen av Astras vaccin, säger han till Tidningarnas Telegrambyrå.

Han tror även att det spelar in att Kongo inte ser ut att ha drabbats lika hårt av pandemin som andra delar av världen.

Den officiella dödssiffran är under 800 på en befolkning på över 90 miljoner. När folk inte upplever hotet som så stort så minskar viljan att ta de upplevda riskerna med ett vaccin.

Vaccinmotståndet i landet verkar främst gälla just covidvacciner.

Tidigare vaccinprogram, mot barnsjukdomar och mot ebola, har gått bra men nu är oron större. Man säger att vaccinerna tagits fram för snabbt och att detta skulle öka risken för biverkningar.

Landet har sedan tidigare en kunskap att bekämpa pandemier. Under de senaste åren har man lyckats stävja flera utbrott av den fruktade ebolan.

Infrastrukturen för storskalig vaccination mot covid19 finns snart på plats. Över 500 vaccinationscentraler planeras, i nuläget är 70 av dessa färdigställda.

För att folk ska gå dit och få sin spruta betonar Joachim Beijmo att det är viktigt med korrekt och förståelig information.

Att nå ut med information kan ibland vara en utmaning. Utanför de stora städerna har inte alla tillgång till internet, och rykten kan spridas snabbt. För att motverka det ger Sverige stöd till Internews, en organisation som jobbar aktivt mot ryktesspridning genom att samarbeta med bland annat lokala radiostationer och religiösa strukturer, säger han avslutande.

Covax och vaccinationer i Afrika

Covax är namnet på det internationella samarbete som startats av Världshälsoorganisationen (WHO). Tanken är att Covax ska hjälpa till att garantera vaccin även för världens fattiga.

Målet är att mellan 2 och 3 miljarder doser ska fördelas till fattiga länder, och att omkring 1,8 miljarder doser av dem ska levereras redan i år.

I början av maj hade Covax distribuerat 37 miljoner vaccindoser till 41 olika länder i Afrika.

Vaccinationsgraden i Afrika är hittills världens lägsta. I början av maj hade över 1,4 miljarder doser av vaccin gets globalt. Globalt låg alltså snittet på runt 190 givna vaccinationsdoser per 1 000 personer. I Afrika söder om Sahara var snittet 17 doser per 1 000 personer.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning