Israel bombade Hamasledares hem, 40 döda

Israel har flygbombat bostäder som tillhör flera av Gazas högsta ledare, 40 palestinier har dödats i söndagens attacker.

Raketbeskjutningen från Gaza mot Israel fortsätter och är den mest intensiva på många år.

Bland målen som träffades finns residensen för Yahya Sinwar, politisk ordförande för Hamas i Gaza, och hans bror Muhammad Sinwar, Hamas logistik- och personalchef, meddelar israeliska försvaret, som alltså förklarar bombningen med att komplexen även var militära mål.

Husen ligger i Khan Yunis i södra Gazaremsan, och videosnuttar från platsen visar på omfattande förstörelse.

Yahya Sinwar släpptes ur israeliskt fängelse 2011, och har de senaste åren fungerat som Hamas ledare i området.

Organisationens formelle ledare, Ismail Haniya, lever sedan länge i exil, och höll i helgen tal i Qatars huvudstad Doha. Han sade att konfliktens kärna är Jerusalem, där våldet fokuserats kring al-Aqsamoskén i gamla stan samt stadsdelen Sheik Jarrah i östra Jerusalem där israeliska bosättarorganisationer försöker få palestinska familjer att vräkas från sina hem.

Sionisterna (Israel) trodde att de kunde förstöra al-Aqsamoskén. De trodde de kunde kasta ut de våra i Sheik Jarrah, sade Haniya enligt Reuters.

Jag säger till Netanyahu: Lek inte med elden. Ämnet för denna strid, ämnet för detta krig, ämnet för denna intifada (uppror) är Jerusalem, Jerusalem, Jerusalem!

Hittills under söndagen har 40 människor dödats av Israels bombningar av mål i Gaza. Sammanlagt har nu runt 190 människor, varav ett stort antal barn, dödats i Gaza och fler än 1 200 har skadats.

Förutom Israels flyganfall fortsatte även Hamas raketavlossningar mot Israel under söndagen. Sammanlagt har fler än 2 800 raketer avfyrats från Gaza sedan i måndags, vilket gör raketbeskjutningen den mest intensiva på många år, till och med mer intensiv än under Libanonkriget 2006.

Som en jämförelse har mer än hälften så många raketer avfyrats som under Gazakriget 2014, som varade i 51 dagar jämfört med det nuvarande kriget som är inne på sin sjunde dag.

Tio israeler har dödats och över 500 har skadats av palestinska raketer sedan i måndags.

Fyra poliser skadades när en bil körde in i dem i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem på söndagen, rapporterar The Jerusalem Post. Föraren till bilen oskadliggjordes av polisen efter attacken.

Under lördagen dödades tio människor, de flesta barn, av israeliska bomber mot ett hus i Shati i Gazaremsan, enligt palestinska sjukvårdare. Israel uppger att anfallet riktades mot en lägenhet som använts av Hamas.

Det väckte också stort uppseende, och fördömanden från många håll i världen, när höghuset al-Jala under eftermiddagen jämnades med marken. Komplexet rymde flera medieredaktioner, däribland Qatarbaserade al-Jazira och nyhetsbyrån AP. Israel förklarar att man förvarnade före tillslaget, hävdar att huset även hade militära funktioner och att Hamas medvetet använder sig av civila som mänskliga sköldar.

Under söndagseftermiddagen svensk tid höll FNs säkerhetsråd ett möte med anledningen av krisen. Generalsekreterare António Guterres konstaterade vid inledningen av mötet att våldsamheterna som nu pågår i Israel och Gaza är "oerhört skrämmande" och de måste omedelbart upphöra. Han uppmanade också parterna att tillåta att medlingsförsök intensifieras.

USAs sändebud Hady Amr har åkt till regionen och ska enligt USAs utrikesdepartement träffa företrädare för båda sidor under söndagen för att försöka få till stånd ett "hållbart lugn".

Under lördagen talade USAs president Joe Biden både med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president på Västbanken, Mahmud Abbas. Enligt Vita huset ska Biden ha uppmanat till nedtrappning och uttryckt oro över civila dödsoffer. Samtidigt betonade han Israels rätt att försvara sig liksom stöd för att palestinier har rätt att leva i "fred och säkerhet".



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning