Coronakris och samarbete när EU talar med Indien

En vårdanställd utför ett coronatest på en kvinna i Hyderabad i Indien. Covid19-läget har den senaste tiden varit allvarligt i landet. Premiärminister Narendra Modi deltar därför endast via webben vid lördagens toppmöte med EU.

EU blickar framåt för livet efter pandemin, men också åt sidan när Indien lider hårt.

Vi vill se vad vi kan bidra med, säger statsminister Stefan Löfven inför lördagens toppmöte i portugisiska Porto.

EUs rådsordförande Charles Michel på väg in till lördagens fortsatta EU-toppmöte i Porto. Under dagen väntar samtal via webben med Indiens premiärminister.

Statsminister Stefan Löfven är på plats i Porto för två dagars toppmöte med övriga ledare i EU.

Coronaläget är ett givet ämne när EUs stats- och regeringschefer fortsätter sitt toppmöte under lördagen.

Redan i fredags kväll avhandlades en hel del frågor under en arbetsmiddag i Porto.

Det går framåt i EU när det gäller produktion och distribution av vaccin, konstaterar rådsordförande Charles Michel på väg in till lördagens fortsatta samtal.

De senaste dagarna har frågan om att lyfta patentskyddet för vaccin diskuterats flitigt, sedan USA öppnat för ett ja. Inom EU är dock skepsisen större.

Vi tror inte att det är någon magisk lösning på kort sikt, men vi är redo att engagera oss i frågan, så fort som ett konkret förslag ligger på bordet, säger Michel i Porto.

Under lördagen ska EU-ledarna även fortsätta att prata om välfärdspolitiken. Ett gemensamt uttalande ska antas, som uppföljning till det sociala toppmöte som dominerade i fredags.

Mer än någonsin måste Europa vara välfärdens och den sociala sammanhållningens kontinent. Vi upprepar vår strävan att arbeta för ett socialt Europa, heter det bland annat i de utkast som läckt ut på förhand.

Slutsatserna är svepande. Medlemsländerna lovar att arbeta för bättre arbetsvillkor och välfärd, men aktar sig samtidigt för att lova för mycket. Stor oenighet råder om hur mycket som ska hanteras centralt på EU-nivå och vad som måste vara upp till enstaka länder att avgöra.

Relevant lagstiftande och icke lagstiftande arbete måste föras fram på EU- och medlemsstatsnivå, heter det i deklarationen.

Under lördagseftermiddagen står sedan Indien i centrum. Tanken från början var att premiärminister Narendra Modi skulle finnas på plats i Porto för att diskutera relationerna till EU.

Nu deltar han i stället digitalt, då Indien genomlider en kraftig covid19-våg, med mängder av smittade och döda.

Det är en mycket, mycket svår situation och vi vill se vad vi kan bidra med. Men sedan är det också ett långsiktigt samarbete med Indien. Det är väldigt bra att vi har det här utbytet, säger statsminister Stefan Löfven (S) inför diskussionerna.

Indien är en stor nation, utvecklas snabbt, har relativt ung befolkning, hög teknisk nivå och hög utbildningsnivå. Vi har all anledning att hålla i det samarbetet. Och inte minst i det geopolitiska, globala sammanhanget så är det viktigt att söka samarbete så mycket som möjligt, säger Löfven.

Toppmöten efter pandemin

EUs stats- och regeringschefer har inte kunnat träffas lika ofta som vanligt på grund av det senaste årets coronapandemi.

När ledarna nu träffas i Porto i Portugal är det första gången sedan i december som toppmötet sker fysiskt. I mars fick ledarna i stället nöja sig med ännu ett webbhållet möte.

Det förbättrade hälsoläget gör dock att antalet möten nu ökar. Redan den 25 maj samlas ledarna till ännu ett toppmöte, då i Bryssel för att diskutera främst klimatförändringarna och relationen till Ryssland.

Bara två veckor senare samlas många av stats- och regeringscheferna igen i Bryssel då militäralliansen Nato håller toppmöte den 14 juni, med USAs president Joe Biden som huvudperson. Om även samarbetslandet Sverige kommer att få delta är dock fortfarande osäkert.

I midsommarhelgen hålls sedan nästa ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning