SNP snuddande nära, gör sturskt stridsrop

Skottlands försteminister tillika SNP-ledaren Nicola Sturgeon har siktet inställt på självständighet även om partiet inte ser ut att få en egen majoritet.

Valet i Skottland kan bädda för en ny folkomröstning om att bryta sig ur Storbritannien.

Nationalistpartiet SNP ser inte ut att få det solklara mandat det hoppats på, men blåser ändå upp till strid.

Coronasäkrad rösträkning i skotska Aberdeen på fredagen.

Valet till det skotska parlamentet Holyrood hölls i torsdags, men resultaten tickar ännu in på lördagskvällen. SNP vinner med lika många mandat som i det förra valet, 63 stycken, enligt BBCs prognos vid klocka 18:00-tiden svensk tid.

Det skulle innebära att partiet står två mandat kort för en egen majoritet. Men att stödet för en ny ansats mot skotsk självständighet är tillräckligt starkt överlag står nu bortom allt tvivel, enligt SNP-ledaren, Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.

I en demokrati bör utgångspunkten vara att en vald majoritet uppfyller de löften den gett folket, säger hon i en intervju med BBC, och fortsätter i ett stridsrop mot London:

Till den Westminsterpolitiker som försöker stå i vägen för det kan jag säga två saker. För det första söker du inte bara bråk med SNP, du söker bråk med det skotska folkets demokratiska önskan. För det andra kommer du inte att lyckas.

Närmast till hands för att SNP ska kunna säkra en självständighetsivrande majoritet är att söka stöd hos miljöpartiet De gröna.

Rösträkningen följs med spänd förväntan på 10 Downing Street där premiärminister Boris Johnson bestämt motsätter sig en ny folkomröstning. Argumentet är att skottarna fick en chans att säga sitt 2014, då en majoritet sade nej till att bryta sig loss.

Jag anser att en folkomröstning under nuvarande omständigheter vore oansvarigt och hänsynslöst, säger Johnson i en intervju med The Daily Telegraph.

Förespråkare för en ny omröstning menar dock att förutsättningarna har förändrats i och med brexit, där en 62 procent av skottarna röstade för att stanna i EU.

SNP vinner definitivt minst 61 mandat i de enmansvalkretsar som räknats, där vinnaren utses genom enkel majoritet. Partiet hade hoppats på att sno åt sig flera mandat från kretsar som traditionellt röstar på Konservativa partiet, men lyckades inte med detta.

Skottarna lägger två röster och när det gäller flermansvalkretsarna, där resultaten ännu räknas, gynnar systemet mindre partier. Tanken är att det delvis proportionerliga systemet ska förhindra att enskilda partier får för stor makt i Holyrood.

I och med att en maktkamp mot den konservativa regeringen i London väntade oavsett resultat återstår det att se om SNP lyckas sätta den 314 år gamla unionen med England i gungning. Nicola Sturgeons parti lovar att Skottland åter ska bli en del av EU om självständigheten blir ett faktum.

Det skotska parlamentet Holyrood har 129 platser.

73 ledamöter utses i majoritetsval i enmansvalkretsar, medan resterande 56 mandat fördelas genom proportionella val i åtta större flermansvalkretsar.

Ledamöterna från flermansvalkretsarna utses från partilistor. Varje väljare lägger två röster. En kandidatröst i enmansvalkretsen och en partiröst i flermansvalkretsen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning