Detta får Du inte missa

Nu är det dags igen. Vi håller årets mycket viktiga event Äldreriksdag den 25 maj och flera tunga företrädare samt politiska partier är representerade. 

Kan en 35 årig riksdagsledamot vara en bra representant för äldre i riksdagen? 

Spelar livserfarenhet någon roll när det ska fattas viktiga beslut i Sveriges Riksdag? 

Allt fler konstaterar att det är ett kraftigt demokratiskt underskott i vår riksdag. Vi som är 65 år eller äldre, kommer till nästa val, om lite mer än ett år, att vara drygt 20% av väljarkåren. Men i riksdagen idag är det bara 6,5% av ledamöterna som är 65 år eller äldre. De äldres röst har svårt att tränga igenom i vårt högsta  demokratiska beslutande församling. 

Det var därför som vi, tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF-Pensionärerna, arrangerade Sveriges  första Äldreriksdag i mars förra året. Äldreriksdagen då, sändes i SVT Forum och fick ett bra genomslag. Många reagerade över att vi i Sverige inte tillvaratar den erfarenhet och kompetens som äldre har. Som livserfaren räknas man inte längre. Där är vi världsunika.

Den 25 maj genomför vi nu ännu en Äldreriksdag. Den här gången blir den digital pga pandemin. Temat är den svaga representationen av äldre i beslutsfattande demokratiska församlingar här i Sverige. Det gäller riksdag, kommuner och regioner.

Medverkar gör: Christina Tallberg, ordförande i PRO, Eve Eriksson förbundsordförande i SPF Seniorerna, Liza di Paolo-Sandberg förbundsordförande i SKPF-Pensionärerna, Björn von Sydow före detta, talman i riksdagen, Thomas Hammarberg  Europarådets före detta kommissionär för mänskliga  rättigheter, Amelia Adamo, tidningsentreprenör och Britta Svensson, kolumnist i Aftonbladet. Dessutom deltar i skrivande stund representanter från sju av åtta riksdagspartier.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning