Stabil och säker 2–0-seger mot Finland

Emil Forsberg i farten mot Finland.

Sebastian Larsson är förste straffskytt och gör sitt jobb, Emil Forsberg är landslagets mest kreative spelare.

Mer från sparringmötet mot Finland, så här med 16 dagar till EM-premiären mot Spanien?

Förbundskaptenen Janne Andersson har mest Martin Olssons spricka i ett vadben att fundera kring.

2–0 på Friends arena, stabilt, inga skador, 17 spelare fick röra på sig. Det var, kort och gott, en bra kväll på jobbet, en säker stegisättning på vägen mot EM-slutspelet.

Hur många av de elva som startade mot Finland spelar när det är skapt läge i EM-premiären mot Spanien på Estadio La Cartuja de Sevilla den 14 juni?

Kanske en handfull, kanske några till, kanske färre. Bara två kan, såvida inget oförutsett inträffar, känna sig så gott som säkra: Robin Olsen och Emil Forsberg.

Olsen är, trots begränsat med speltid i Everton, Janne Anderssons givne och uttalade förstemålvakt. Forsberg, lysande mot Kosovo i VM-kvalet, dominant mot Finland, har sin plats till vänster på mittfältet, med rätten att kliva in centralt.

Betrodda veteraner som Marcus Berg och Sebastian Larsson, som gått och går genom eld och vatten för Andersson, är hårdare konkurrensutsatta än på länge. Båda passade på att visa sin betydelse mot Finland.

Mattias Svanberg gör sin mästerskapsdebut. Snart fyllda 22 (5 juni) gav han på Friends arena ett klart besked om att han verkligen vill vara med i kampen om de centrala mittfältsplatserna, inte framöver utan redan nu.

Svanberg fick bollen av Forsberg, som snabbt vickade vidare till djupledslöpande Quaison. Fri rullade anfallaren in 1–0 i den 22a minuten på den perfekt tajmade, maskerade passningen.

Larsson bidrog igen, i sin 128e landskamp, med den bestämt slagna straffen till 2–0 (58e), sedan Berg fällts av målvakten Jesse Joronen.

Anderssons syfte med landskamperna mot Finland och Armenien (nästa lördag) är främst att låta så många som möjligt "få chansen att visa upp sig". Men mest av allt vill ha hålla så många som möjligt på tå.

Inför kvällens match påpekade förbundskaptenen att han just nu inte har en klar EM-premiärelva i huvudet, att truppens sammansättning och spelarnas enskilda egenskaper ger honom en flexibilitet han inte haft tidigare.

Det blir ett på många platser annat lag mot Armenien. Då är tanken att mittbackarna Victor Nilsson Lindelöf och Pontus Jansson kliver in. Båda saknades mot Finland.

Oroväckande tv-bilder visade Jansson ta sig mot ljumsktrakten när han klev av i slutet av Brentfords lyckade Premier League-kval mot Swansea.

När Sverige springer in för EM-genrepet om en vecka är också EM-truppen anmäld till Uefa. Vid midnatt till tisdag ska truppen var inne, men fram till midnatt dagen till premiären i Sevilla kan skadade spelare bytas mot läkarintyg.

Hinner Martin Olsson och Filip Helander bli kvitt sina skador och bli hundraprocentiga eller får de inkallade reserverna Pierre Bengtsson och Joakim Nilsson, båda i startelvan mot Finland, stanna kvar?

Olsson har en konstaterad spricka i vadbenet, spelar inte cupfinalen med Häcken i morgon, och frågan är om Andersson chansar med en spelare med den typen av skada.

Vi får djupanalysera det tillsammans med det medicinska teamet. Med Martin Olson så låter det ju inte bra, så kan vi sammanfatta det, säger Andersson till C More.

Besked om Olssons vara eller inte vara i EM lär komma under söndagen.

Startelvan mot Finland

Robin Olsen, Emil Krafth, Marcus Danielson, Joakim Nilsson, Pierre Bengtsson, Viktor Claesson, Mattias Svanberg, Sebastian Larsson, Emil Forsberg, Marcus Berg, Robin Quaison.

Byten:

Ken Sema in, Emil Forsberg ut (66)

Jens Cajuste in, Sebastian Larsson ut (66)

Jordan Larsson in, Marcus Berg ut (66)

Gustav Svensson in, Mattias Svanberg ut (77)

Dejan Kulusevski in, Viktor Claesson ut (77)

Alexander Isak in, Robin Quaison ut (84)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning