lördag 22 maj 2021

Försäkringsmiss kan stå Dig dyrt vid uthyrning

Många passar på att hyra ut bostaden eller fritidshuset under sommarmånaderna.

För att slippa tråkiga överraskningar finns ett antal saker att tänka på, både som hyresvärd och hyresgäst.

Suget bland svenskar att semestra inom landet ser ut att vara stort även i år. Trycket på uthyrningssajterna för bostäder och stugor var märkbart redan i vintras.

Innan man lämnar ifrån sig nyckeln till hyresgästen är det bra att ha kontroll  på vilka regler som gäller och hur man kan skydda sig om skador uppstår, om det t ex uppstår en vattenskada eller huset börjar brinna.

Det absolut viktigaste är att se till att man har en hemförsäkring. Då har man en grundtrygghet om något händer under uthyrningen, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Men även hyresgästen bör ha en giltig hemförsäkring. Den ger ett skydd om en situation uppstår där hyresvärden kräver hyresgästen på skadestånd.

I alla svenska hemförsäkringar ingår ett ansvarsskydd som kan ge ersättning för skador som hyresgästen eventuellt vållar i bostaden. En ansvarsförsäkring är minst lika viktig för hyresgästen som för hyresvärden, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, som ger oberoende vägledning till privatpersoner.

När det gäller utländska hyresgäster bör man, i den mån det är möjligt, undersöka om motsvarande försäkringsskydd finns hos hyresgästen, anser han.

Värdefulla föremål som dyrbara smycken och klockor eller datorer bör man ta med sig. Stöld eller skador på lös egendom ersätts normalt inte via hemförsäkringen om det sker i samband med uthyrning. Däremot finns några bolag som erbjuder en tilläggsförsäkring för uthyrning av bostad.

Ens egen hemförsäkring ger inget skydd för föremål eftersom man själv har bjudit in personen. Om hyresgästen har ett allrisktillägg i sin egen hemförsäkring kan den omfatta även skador på hyrd egendom i bostaden man hyr, det kan vara bra att veta men täcker bara upp till ett visst belopp, säger Peter Stark.

Normalt slitage ersätts inte av någon försäkring. För att reglera ansvar för eventuellt slitage bör man skriva ett särskilt avtal där man specificerar vad som ska gälla.

Man får avtala med hyresgästen om hur man ska förhålla sig till det. En del kan ta deposition för att ersätta eventuella slitageskador, säger Peter Stark.

För både hyresvärd och hyresgäst kan det vara en bra idé att reglera så mycket som möjligt för att minska risken för konflikter.

Håkan Franzén tycker att man bör gå igenom bostaden både före och efter uthyrningen, göra en egen "besiktning", för att minska risken för att lägga skulden för en skada på fel person. Den som hyr ut bör också dokumentera bostaden, för sitt eget minne och göra en förteckning över värdefulla saker. Särskilt dyrbara föremål bör man dock alltid ta bort.

Håller man sig runt det här kan man hyra ut ganska säkert. Sen är det alltid ett litet vågspel vem man hyr ut till, säger Håkan Franzén.

Tips vid uthyrning av bostad eller fritidshus

Sök tillstånd. Den som bor i bostadsrätt behöver tillstånd för uthyrningen av föreningen och den som bor i hyresrätt måste söka tillstånd hos fastighetsägaren.

Se över försäkringsskyddet. Både hyresvärd och hyresgäst bör ha en giltig hemförsäkring. På Konsumenternas sajt finns flera tips om vad man bör tänka på när man hyr ut och hur försäkringen gäller.

I svenska hemförsäkringar ingår ett ansvarsskydd som kan ge båda parter ett skydd om hyresgästen orsakar en skada i bostaden som inte täcks av hyresvärdens egen hemförsäkring.

Några aktörer erbjuder en tilläggsförsäkring för uthyrning av bostad som kan täcka skador och stöld av lösöre upp till ett visst belopp, 50 000 eller 100 000 kronor.

Skriv hyresavtal och ta referenser. Mallar till hjälp finns exempelvis att hämta via Villaägarna.

Gör en kontroll av bostaden både före och efter uthyrningen.

En depositionsavgift kan fungera som en säkerhet för eventuella skador. Då är det viktigt att avtala om vad en sådan avgift ska täcka.

Dokumentera vad som finns i bostaden. Fotografera och gör listor över lösöre. Lås in eller ta med värdefulla ägodelar, eller stöldskyddsmärk dem.

Den som hyr ut ofta bör meddela sitt försäkringsbolag. Vid långtidsuthyrning kan försäkringsskyddet i vissa fall behöva kompletteras.

Den som hyr via en uthyrningssajt bör också kontrollera uthyrningsförmedlingens villkor och avgifter.

Deklarera inkomster. Inkomster över 40 000 kronor för uthyrning av en privat bostad eller fritidshus är skattepliktigt och ska deklareras i följande års deklaration.

Rätt hyra? 

Jämför med liknande bostäder som finns ute för uthyrning. I hyran får man räkna in kapitalkostnader och kostnader för drift som el, vatten och bredband. Men hyran får inte vara oskälig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar