lördag 22 maj 2021

Finalen har börjat, Tusse får vänta på sin tur

Programledarna Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit och Nikkie de Jager.

Finalfesten är i gång i Ahoy Arena i Rotterdam inför 3 500 Eurovisionfans. Nu väntar en nervpirrande väntan på juryns röster och svaret på hur det ska gå för Tusse Chiza och Sverige i tävlingen.

26 länder tävlar i finalen, och det dröjer nästan två timmar innan det är dags för Tusse att sjunga. Hans bidrag "Voices" ligger näst sist i startfältet, före avslutande San Marino.

Framför oss väntar en fantastisk fest, och lång, säger Christer Björkman som kommenterar sändningen i Sveriges Television tilllsammans med Edward af Sillén.

Om man ska tro spelbolagen kommer Tusse Chiza att hamna någonstans runt 13e plats när kvällen är slut. Pallplatserna tros i stället gå till länder längre söderut i Europa.

Själv menade Tusse Chiza att minuterna innan det är dags att kliva upp på scenen i kväll, inför nära 200 miljoner tittare, skulle bli tuffa.

Jag tror att jag kommer att vara sjukt nervös, det var jag i tisdags. Men kanske inte lika mycket, nu vet jag att jag är i final och att folk tyckte om numret. Det blir nu ännu mer njutning, har han tidigare sagt till Tidningarnas Telegrambyrå.

Tusse startar näst sist

Cyperns Elena Tsagrinou öppnar årets Eurovisionfinal med det fartfyllda bidraget "El diablo", som är skrivet av bland andra svenske Jimmy "Joker" Thörnfeldt.

Precis före Tusse, med startnummer 24, framträder årets stora favoriter Italien, som representeras av hårdrocksbandet Måneskin med bidraget "Zitti e buoni". Låttiteln betyder ungefär "Var tyst och bete Dig".

En annan stor favorit är Maltas Destiny, som tävlar med girlpower-pop om kvinnokamp, "Je me casse". Låten startar som sexa i finalen och är skriven av svenskarna Malin Christin, Nicklas Eklund och Amanuel Dermont, samt brittiske Pete Barringer.

Även Frankrikes Barbara Pravi är favorittippad med sin franska chanson "Voilà", som startar på plats 20 i tävlingen. Dessutom anses Schweiz Gjon's Tears och låten "Tout l'univers" ha god chans på en bra placering i årets final.

Ett gäng som har haft det tufft den senaste veckan är Islands Dadi Freyr och gruppen Gagnamagnid. Förra året tippades de vinna hela tävlingen, innan den ställdes in till följd av pandemin.

Strax före det första genrepet i onsdags testade en bandmedlem positivt för covid19 och gruppen stoppades från att uppträda live. I stället visas en förinspelad version av framträdandet.

Det kändes inte som att vi tävlar i Eurovision, vi sitter på ett hotell och tittar på Eurovision, och människorna som tävlar för Island är vi. Det är konstigt, sade Dadi Freyr via länk på presskonferensen efter den andra semifinalen.

Sist ut i årets final är San Marinos Senhit och bidraget "Adrenalina", som gästas av den amerikanske rapparen Flo Rida.

Under kvällen får tittarna också se Måns Zelmerlöw framföra "Heroes", Helena Paparizou köra "My number one" och Lordi "Hard rock hallelujah".

Startordning i finalen

1. Cypern: Elena Tsagrinou, ”El diablo”

2. Albanien: Anxhela Peristeri, ”Karma”

3. Israel: Eden Alene, ”Set me free”

4. Belgien: Hooverphonic, ”The wrong place”

5. Ryssland: Manizha, ”Russian woman”

6. Malta: Destiny, ”Je me casse”

7. Portugal: Black Mamba, ”Love is on my side”

8. Serbien: Hurricane, ”Loco loco”

9. Storbritannien: James Newman, ”Embers”

10. Grekland: Stefania, ”Last dance”

11. Schweiz: Gjon's Tears, ”Tout l'univers”

12. Island: Dadi og Gagnamagnid, ”10 years”

13. Spanien: Blas Canto, ”Voy a quedarme”

14. Moldavien: Natalia Gordienko, ”Sugar”

15. Tyskland: Jendrik, ”I don’t feel hate”

16. Finland: Blind Channel, ”Dark side”

17. Bulgarien: Victoria, ”Growing up is getting old”

18. Litauen: The Roop, ”Discoteque”

19. Ukraina: Go_A, ”Shum”

20. Frankrike: Barbara Pravi, ”Voilà”

21. Azerbajdzjan: Efendi, ”Mata hari”

22. Norge: Tix, ”Fallen angel”

23. Nederländerna: Jeangu Macrooy, ”Birth of a new age”

24. Italien: Måneskin, ”Zitti e buoni”

25. Sverige: Tusse, ”Voices”

26. San Marino: Senhit, ”Adrenalina”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

År 1800-1899

1800 1800, var ett undantaget normalår som började en onsdag i den gregorianska kalendern och ett skottår som började en söndag i den julian...