Barcelona CL-mästare, körde över Chelsea

Barcelonas Alexia Putellas jublar efter sitt 2–0-mål i Champions League-finalen mot Chelsea.

Barcelona är för första gången Champions League-mästare i fotboll på damsidan.

Magdalena Erikssons Chelsea hade ingen chans i finalen och Barcelona vann till slut med 4–0, efter att ha satt tonen med ett ledningsmål redan efter 33 sekunder.

Pernille Harder och Magdalena Eriksson hade ingen rolig finalkväll på Gamla Ullevi i Göteborg.

För två år sedan förlorade Barcelona Champions League-finalen mot Lyon efter att ha släppt in fyra mål under matchens första halvtimme.

Nu vände spanjorskorna på konceptet och punkterade 2021 års final på Gamla Ullevi i Göteborg genom att göra 4–0 på Chelsea på 35 minuter.

Och det var verkligen gasen i botten från första spark. När Chelseas högerback Niamh Charles sölade med bollen på mittplan högg Barcelona direkt, och bollen hamnade hos Lieke Martens som satte fart mot mål. Den nederländska stjärnan vek in från vänster och drog iväg ett tungt skott, i ribban. Då hade det gått 25 sekunder.

Åtta sekunder senare ledde Barcelona med 1–0.

Chelsea försökte få bort bollen från straffområdet och i ivern att rensa undan drog Fran Kirby bollen rakt på medspelaren Melanie Leupolz. Snopet fick de båda se hur bollen gick via tyskans ben och i en oturlig båge över målvakten Ann-Katrin Berger och in i det egna målet.

Även Chelsea såg ut att ha bestämt sig för devisen "full fart framåt", men saknade mycket av den spets som Barcelona visade upp i söndagens final.

Pernille Harder hade ett bra läge i den åttonde minuten, efter att Sam Kerr klackat fram bollen elegant. Men Chelseas danska superstjärna kom inte till avslut snabbt nog och fick se Barcelonas Marta Torrejón bryta i sista sekunden.

Vad ett kvitteringsmål hade betytt för matchen får vi aldrig veta.

I stället fortsatte olyckan för Melanie Leupolz och Chelseas ytterbackar, där tränaren Emma Hayes valde att satsa på Niamh Charles och Jessica Carter framför svenska Jonna Andersson.

När Barcelonas Caroline Graham Hansen utmanade Carter till höger i straffområdet, kunde den senare inte stå emot. Norskan tog sig förbi och spelade snett inåt bakåt till Jennifer Hermoso, som gick omkull i en duell med Leupolz.

Domaren Riem Hussein pekade på straffpunkten, dubbelkollade med videogranskningsrummet, och bekräftade sedan sitt beslut.

Mittfältsmotorn Alexia Putellas klev fram och placerade utan problem in 2–0 i den 14e minuten.

Det var en mardrömsöppning för Chelsea, som vanligt med lagkaptenen Magdalena Eriksson i mittförsvaret.

3–0 kom i den 20e minuten och det var ett praktfullt bevis på att Barcelonas damer anammat den katalanska klubbens signum: tiki-taka-fotbollen.

Med några snabba direktpassningar i triangelformation spelade sig Barcelonaspelarna först ur en hög Chelseapress vid sidlinjen, i höjd med mittcirkeln. Sedan dribblade Lieke Martens, en av finalens allra bästa, förbi en motståndare på vänsterkanten innan hon slog in bollen mot straffområdet. Där plockade rutinerade Jennifer Hermoso åt sig bollen, spelade direkt bakåt till Alexia Putellas som på ett tillslag skar bollen igenom Chelseas försvarslinje till Aitana Bonmatí som kom i en diagonallöpning.

23-åringen, en av flera talanger som tagits fram genom Barcelonas akademi, slet sig förbi Jessica Carter och placerade in 3–0 bakom Ann-Katrin Berger.

Med tio minuter kvar av halvleken kom också 4–0, och Martens gjorde på nytt livet svårt för Chelseas ytterbackar. Den här gången var det Niamh Charles som lite för enkelt lät sig passeras innan Martens spelade bollen förbi Berger till Caroline Graham Hansen som petade in bollen och såg till att ge Barcelona en fyramålsledning in i paus.

Chelsea försökte sig på något av en rivstart efter paus men Barcelona stod pall och släppte inte till mycket mer än några hörnor. Magdalena Eriksson ropade efter straff när Mapi Léon gav svenskan en tryckare i ryggen, men domare Hussein bara skakade på huvudet.

Ju längre tiden rann iväg, desto mer uppgivna blev Chelseaspelarna och närmare en reducering än en hygglig nick av Pernille Harder kom man inte.

4–0 stod sig och Barcelona blev därmed den första spanska klubben att ta hem Champions League-bucklan på damsidan. Det är också den första klubben i Europa där både dam- och herrlaget vunnit turneringen.

Alla Champions Leaguevinnare

Damernas Champions League har avgjorts sedan 2001, då under namnet Uefa Women's Cup. Sedan 2010 heter turneringen Champions League.

Lyon har flest segrar (7), följt av Frankfurt (4), Umeå, Wolfsburg och Potsdam (samtliga 2).

2021: Barcelona