Skarpa reaktioner mot Belarus

Reaktionerna på att ett Ryanairplan tvingats ned i Belarus lät inte vänta på sig.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kallar agerandet "fullständigt oacceptabelt" medan Tyskland kräver en omedelbar förklaring.

Flygplanet var på väg mot Litauen när det beordrades att landa i Belarus huvudstad Minsk. Roman Protasevitj, som tidigare drev den oppositionella kanalen Nexta och som befann sig ombord, greps på flygplatsen.

Uppgifterna om att belarusiska myndigheter har tvingat ett civilt flygplan att nödlanda i Minsk i syfte att arrestera den oberoende journalisten Roman Protasevitj är djupt oroväckande och upprörande. Det belarusiska agerandet är fullständigt oacceptabelt och har utsatt samtliga passagerare på planet för betydande säkerhetsrisker, säger utrikesminister Ann Linde, i en kommentar till Tidningarnas Telegrambyrå.

Vi kräver givetvis också att Roman Protasevitj omedelbart bör släppas. Gripandet är ytterligare ett exempel på regimens försök att tysta det fria ordet, tillägger Linde, som är nuvarande ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Enligt Ann Linde har den svenska ambassaden i Minsk inga uppgifter om att det skulle ha varit svenska medborgare ombord på planet.

EUs utrikeschef Josep Borrell kräver att alla passagerare och planet får lämna Belarus.

Vi håller Belarus regering ansvarig för säkerheten för alla passagerare och flygplanet. Alla passagerare måste kunna fortsätta sin resa omedelbart, skriver han på Twitter, rapporterar Reuters.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki fördömer gripandet av Protasevitj och kallar det för "statsterrorism".

Morawiecki skriver på Twitter att han har bett EUs rådsordförande om att omedelbara sanktioner mot Belarus ska diskuteras vid ett möte på måndag.

Miguel Berger, statssekreterare vid Tysklands utrikesdepartement, skriver på Twitter att Belarus genast måste förklara varför planet beordrades ned och varför Protasevitj frihetsberövades.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning