tisdag 1 juli 2025

Rabarberkaka

Saftig rabarberkaka med mandel. Underbar att laga när rabarbern kommer på våren. Vi har fyllt denna rabarberkaka med mandelmassa och bitar av rabarber. Servera med en generös slev vaniljsås och njut av att våren äntligen är här. Lätt att laga och lätt att älska.

14 bitar

140 gr smör, rumsvarmt

2⅘ dl strösocker

2⅘ ägg

2⅘ dl vetemjöl

1⅖ dl mandelmjöl

1⅖ tsk vaniljsocker

2⅘ tsk bakpulver

Arla Köket® Crème fraiche eller Arla Ko® gräddfil

Arla Köket® Crème fraiche eller Arla Ko® gräddfil

1⅖ dl crème fraiche eller gräddfil

Fyllning:

5⅗ stjälk rabarber

1⅖ msk strösocker

70 gr mandelmassa

Till servering:

7 dl Dreamy Dessert Klassisk vaniljsås

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen och crème fraiche i smeten. Ansa och skiva rabarbern. Blanda med sockret, lägg undan 1/4 och vänd ner resten i smeten. Bred ut smeten i formen. Grovriv eller smula mandelmassan och strö på smeten i formen. Strö över den sparade rabarbern. Baka i mitten av ugnen cirka 40 minuter tills kakan fått fin färg och är genomgräddad. Känn efter med en provsticka. Ta ut och låt svalna. Servera med vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis alla Nils

Nils eller Niels, är ett mansnamn, en nordisk kortform av namnet Nikolaus som har grekiskt ursprung. Nikolaus är bildat av orden Nike "...