Cirka 6 portioner
Cirka 1 1/4 kg nötkött med ben, t ex högrev, märgpipa, bringa, eller cirka 1 kg benfritt kött
Vatten
1 1/2 salt per liter vatten
1 morot
1 gul lök eller 1 bit purjolök
1 lagerblad
8-10 vit- eller svartpepparkorn
Sås:
3 1/2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
6 dl buljong
1-2 msk riven pepparrot
Koka gärna en köttbit som räcker till mer än en måltid, det spar tid och arbete. Köttet kan varieras med olika såser och grönsaker, kan också användas i soppa, pytt, ragu etc. Kött och buljong kan förvaras i kylskåp några dagar eller frysas.
Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på kallt vatten tills köttet är täckt. Tag upp köttet. Koka upp vattnet. Sätt eventuellt in en köttermometer i köttbiten. Lägg i köttet, tillsätt salt, skalad morot och lök eller purjo, lagerblad och pepparkorn. Koka upp och sjud under lock till termometern visar 85-90 grader eller tills köttet nätt och jämnt kan lossas från benen. Koktid 1 1/4-2 timmar, den längsta tiden för bringa. Tag grytan från värmen och låt stå med lock 15-20 minuter.
Förbered under tiden de extra grönsakerna. Skala och skiva morötterna. Snitta, skölj och skär purjon i bitar. Koka grönsakerna för sig i lite av köttspadet tills de är nätt och jämnt mjuka. Koka först morötterna cirka 10 minuter, lägg i purjon och koka ytterligare cirka 5 minuter.
Tag upp köttet och håll det varmt. Sila buljongen. Gör såsen.
Såsen:
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull. Häll i buljongen, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaksätt såsen med riven pepparrot.
Skär köttet i skivor eller bitar. Lägg upp dem på fat tillsammans med morötter och purjo.
Servera med kokt potatis, såsen och riven pepparrot.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar