söndag 26 oktober 2025

Pepparrotskött

Cirka 6 portioner

Cirka 1 1/4 kg nötkött med ben, t ex högrev, märgpipa, bringa, eller cirka 1 kg benfritt kött

Vatten

1 1/2 salt per liter vatten

1 morot

1 gul lök eller 1 bit purjolök

1 lagerblad

8-10 vit- eller svartpepparkorn

Sås:

3 1/2 msk vetemjöl

1 dl mjölk

6 dl buljong

1-2 msk riven pepparrot

Koka gärna en köttbit som räcker till mer än en måltid, det spar tid och arbete. Köttet kan varieras med olika såser och grönsaker, kan också användas i soppa, pytt, ragu etc. Kött och buljong kan förvaras i kylskåp några dagar eller frysas.

Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på kallt vatten tills köttet är täckt. Tag upp köttet. Koka upp vattnet. Sätt eventuellt in en köttermometer i köttbiten. Lägg i köttet, tillsätt salt, skalad morot och lök eller purjo, lagerblad och pepparkorn. Koka upp och sjud under lock till termometern visar 85-90 grader eller tills köttet nätt och jämnt kan lossas från benen. Koktid 1 1/4-2 timmar, den längsta tiden för bringa. Tag grytan från värmen och låt stå med lock 15-20 minuter.

Förbered under tiden de extra grönsakerna. Skala och skiva morötterna. Snitta, skölj och skär purjon i bitar. Koka grönsakerna för sig i lite av köttspadet tills de är nätt och jämnt mjuka. Koka först morötterna cirka 10 minuter, lägg i purjon och koka ytterligare cirka 5 minuter. 

Tag upp köttet och håll det varmt. Sila buljongen. Gör såsen.

Såsen:

Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull. Häll i buljongen, koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaksätt såsen med riven pepparrot.

Skär köttet i skivor eller bitar. Lägg upp dem på fat tillsammans med morötter och purjo.

Servera med kokt potatis, såsen och riven pepparrot.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...