4-5 portioner
Cirka 1 kg nötkött med ben, t ex bringa, högrev, märgpipa, ytterlår eller 500-600 gr grytbitar
2 msk smör eller margarin
10 kryddpepparkorn
1 1/2 tsk salt
2 lagerblad
5 dl vatten
3-4 morötter
1 purjolök eller 2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
1/2-1 dl vatten
Skär köttet i bitar, cirka 3x3 cm, tag vara på benen. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar på ej för stark värme. Lägg det och eventuellt ben i en gryta. Tillsätt salt och kryddor. Vispa stekpannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan. Koka under lock på svag värme till köttet är mört, 1-1 1/4 timme, den längre tiden för bringa och ytterlår. Späd eventuellt med resten av vattnet.
Skala och skiva morötterna. Lägg dem i grytan och koka cirka 10 minuter. Snitta och skölj purjon eller skala löken under tiden och skär dem i skivor eller bitar. Lägg i dem och koka ytterligare 10-15 minuter.
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-5 minuter. Smaka av.
Servera kokt potatis, inlagda rödbetor eller en råkostsallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar