söndag 26 oktober 2025

Kalops

4-5 portioner

Cirka 1 kg nötkött med ben, t ex bringa, högrev, märgpipa, ytterlår eller 500-600 gr grytbitar

2 msk smör eller margarin

10 kryddpepparkorn

1 1/2 tsk salt

2 lagerblad

5 dl vatten

3-4 morötter

1 purjolök eller 2-3 gula lökar

3 msk vetemjöl

1/2-1 dl vatten

Skär köttet i bitar, cirka 3x3 cm, tag vara på benen. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar på ej för stark värme. Lägg det och eventuellt ben i en gryta. Tillsätt salt och kryddor. Vispa stekpannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan. Koka under lock på svag värme till köttet är mört, 1-1 1/4 timme, den längre tiden för bringa och ytterlår. Späd eventuellt med resten av vattnet.

Skala och skiva morötterna. Lägg dem i grytan och koka cirka 10 minuter. Snitta och skölj purjon eller skala löken under tiden och skär dem i skivor eller bitar. Lägg i dem och koka ytterligare 10-15 minuter.

Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-5 minuter. Smaka av.

Servera kokt potatis, inlagda rödbetor eller en råkostsallad till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...