fredag 28 mars 2025

Pumpapaj med vitost

Pumpan ger pajens fyllning en liten söt smak vilket passar fint till den salta vitosten och kryddiga salvian. Toppa gärna med knapriga rostade hasselnötter och färska örter. Pumpapajen blir perfekt på höstens alla kalas.

Receptet gäller för 6 portioner

150 gr smör

3 dl vetemjöl

1 msk kallt vatten

Fyllning:

400 gr skalade butternutpumpa eller muscat

50 gr smör

1 dl vispgrädde

3 ägg

1 msk strimlad färsk salvia eller 1 tsk torkad

½ tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

200 gr Apetina Vitost krämig hel bit

½ dl rostade hasselnötter, grovhackade

Färska örter, till garnering

Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i frysen cirka 10 minuter. Skär pumpan i bitar. Bryn smöret under vispning tills det är brynt och doftar nötigt. Lägg pumpan på en plåt med bakplåtspapper och blanda med 1 msk av smöret. Rosta mitt i ugnen 25-30 minuter tills pumpan är mjuk och brynt i kanterna. Minska ugnsvärmen till 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter. Mosa eller mixa pumpan och blanda med resterande brynt smör, vispgrädde, ägg, salvia, salt och peppar. Häll i pajskalet. Tärna vitosten. Fördela vitosten över fyllningen. Spara gärna lite ost till garnering. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Toppa med rostade nötter, vitost och örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar