Klassisk äppelkaka med smak av kanel och kardemumma, det kan inte bli bättre. Fyllningen gör Du av äpplen, strösocker och naturligtvis kanel. Servera gärna äppelkakan med ditt favorittillbehör, grädde, vaniljsås eller glass.
10 bitar
1 msk smör eller margarin
2 msk ströbröd
Kaka
1 tsk hela kardemummakärnor
125 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning och garnering
2 medelstora äpplen (gärna Ingrid marie)
1 1/2 tsk malen kanel
1 msk strösocker
Serveringsförslag
Vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter (för 10 bitar) med matfett och ströbröd.
Kaka:
Mortla kardemumman. Rör ihop matfettet med socker och kardemumma. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. Vispa ner mjölken. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
Fyllning och garnering:
Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda dem med kanel och socker och stick ner klyftorna tätt i smeten runtom kakan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr.
Serveringsförslag:
Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar