Bankomater blir allt ovanligare i Sverige. Var fjärde bankomat har faktiskt försvunnit på kort tid.
Automaterna där man kan ta ut kontanter, exempelvis bankomater, har minskat med 23% sedan den 1 januari 2021. Det är nästan var fjärde automat som fått stänga på fyra år.
Sedan 2017 har mängden uttag per år och månad från en genomsnitts-bankomat krympt från 3 900 kronor till 2 300 kronor. Samtidigt har mängden uttag minskat i kronor räknat, från 91 miljoner till 34 miljoner. Det är en minskning med 63%.
Det rapporterar bland annat i Svenska Dagbladet.
För fyra år sedan fanns nämligen 1 570 bankomater.
Att vi har minskat antalet automater beror på att allt fler människor allt oftare väljer att betala digitalt i stället för med kontanter, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat, i ett pressmeddelande, och fortsätter, när efterfrågan på kontanter minskar anpassar vi vår service utifrån det. Om inte svenskarnas användning av kontanter ökar så kommer vi även framöver fortsätta att minska antalet automater, fortsätter han.
Detta trots att kontantlagen slog fast att alla svenskar skulle ha kortare än 25 kilometer till sitt närmaste uttagsställe.
Johan Nilsson är kritisk till hur lagen fungerar, kontantlagens täckningskrav är oerhört trubbigt. Vi måste sprida ut automater utifrån var människor bor, ofta på platser utan någon större efterfrågan. Detta för med sig stora kostnader utan att det leder till någon annan samhällsnytta än att uppnå ett geografiskt mått, säger Johan Nilsson.
Kommentarer
Skicka en kommentar