Genom att staten går in i stora riskabla projekt med skattebetalarnas pengar får privata aktörer en förtroendestämpel de inte förtjänat. Sedan slutar det ofta med pannkaka, varnar föreningen Skattebetalarna.
Northvolt skulle bli norra Sveriges stora framgångssaga. Tyvärr kan man likna bolagets resa vid Vasaskeppet som kunde allt utom att flyta.
Batteritillverkaren Northvolt var ett fantastiskt bolag på alla vis utom det här med att tillverka batterier. Nu är konkursen ett faktum.
Men det kunde man inte tro om man tittade på de miljardinvesteringar som gjorts från inte minst svenska offentliga pensionsfonder.
Skattebetalarnas förenings Christian Ekström kallar det för att staten leker riskkapitalister, som är ”ett växande svart hål”. Det är inte en nådig kritik över industripolitiken, som kostar svenska skattebetalare 50 miljarder per år ”utan att skapa något betydande värde”, menar han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Där skriver han att han anser det högst olämpligt att använda skattepengar till privata investeringar av det slaget.
Goda intentioner finns bakom varje stöd. Men investeringar av skattebetalarnas pengar kan inte bedömas efter intentioner, utan måste ses mot vilket resultat de levererar. Ibland sker det genom konkurser, men oftast genom att offentliga medel bara tillåts rinna iväg.
Skattebetalarnas förening menar att det är dags för politiker att lämna industrin till marknaden.
Backa bort från alla dödfödda idéer om statligt finansierade industrisatsningar. Vill man se en blomstrande svensk industri så säkerställs den genom sänkta skatter på företagande och minskad regelbörda, skriver debattören.
Kommentarer
Skicka en kommentar