Den nedskrivna berättelsen om mitt liv är en del av tolvstegarbetet och hör till bekännelsen. Jag utgår från vår självrannsakan, och inte vad andra har gjort mot mig eller hur mycket jag har presterat, när jag så ärligt som möjligt försöker sätta ord på min egen upplevelse av maktlöshet genom livets olika skeden.
Hållpunkter
Barndom
Hur minns jag mig själv som barn och vad kände jag mig maktlös inför?
Ungdom
Hur var jag som tonåring och vad bestod min maktlöshet av då?
Vuxenliv
När har jag känt mig maktlös som vuxen?
Idag
Vad består min maktlöshet av idag?
Stegens historia
När den amerikanska evangelisten Robert E Speer i början av 1900-talet höll ett tal om "Jesu principer" som han utvecklat inspirerad av Bergspredikan erfor en av åhörarna, den lutherska pastorn Frank Buchman, en stark andlig upplevelse.
Speers modell var följande:
Jesu principer
Absolut ärlighet
Absolut renhet
Absolut osjälviskhet
Absolut kärlek
Utifrån Speers idé utvecklade Buchman så småningom en ny metod för andlig utveckling och började ordna möten i privata hem för människor som var intresserade av budskapet och ville arbeta med hans sju steg till livsförändring:
Sju steg till livsförändring
Privat och offentlig bekännelse av synd
Mottagande av gudomlig vägledning under tystnad
Fullständig kapitulation inför denna vägledning
Att leva under Guds vägledning i alla aspekter av livet
Praktiserande av renhet, ärlighet, kärlek och osjälviskthet
Att be dem som man gjort illa om förlåtelse
Att göra dessa principer vidare till andra.
Anonyma alkoholisters tolv steg
Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen, att våra liv hade blivit ohanterliga
Vi kom till tro att en kraft större än vår egen kunde återge oss vårt förstånd
Vi beslöt att lägga vår vilja och våra liv i händerna på Gud, sådan vi uppfattade honom
Vi företog en genomgripande och oförsträckt moralisk självrannsakan
Vi erkände inför Gud, oss själva och en medmänniska alla våra fel och brister och innebörden av dem
Vi var helt och hållet beredda att låta Gud avlägsna alla dessa karaktärsfel
Vi bad ödmjukt Honom att avlägsna våra brister
Vi gjorde upp en förteckning över alla de personer vi hade gjort illa och var beredda att gottgöra dem alla
Vi gottgjorde alla dessa människor, så långt det var oss möjligt utan att skada dem eller andra
Vi fortsatte vår självrannsakan och erkände genast när vi hade fel
Vi sökte genom bön och meditation fördjupa vår medvetna kontakt med Gud, sådan vi uppfattade Honom, varvid vi endast bad om insikt om hans vilja med oss och styrka att utföra den
När vi, som resultat av dessa steg, själva har haft ett andligt uppvaknande, försökte vi föra detta budskap vidare till andra alkoholister och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter
Tolvstegstermer
AA/Anonyma Alkoholister (Alcoholics Anonymous)
Andligt tolvstegsprogram för tillfrisknande från alkoholism och den ursprungliga tolvstegsgruppen. Startade 1935 i Ohio av två nyktra alkoholister, börsmäklaren Bill Wilson och läkaren Bob Smith.
ACOA/Vuxna barn till alkoholister (Adult Children of Alcoholics)
Tolvstegsgrupp för alla med olika former av dysfunktionella uppväxtförhållanden.
Alanon
Tolvstegsgrupp för anhöriga och vänner till alkoholist.
Alateen
Tolvstegsgrupp för tonåringar som är anhöriga till alkoholister.
Alkoholim
Den vanligaste formen av beroende- och missbruksproblem i västvärlden och betraktas inom tolvstegsrörelsen som en obotlig, men behandlingsbar, sjukdom.
Andlighet
Att försöka se det gudomliga i oss själva, vår nästa och varenda liten del av vår omvärld.
Bergspredikan
Sammanfattning av det viktigaste i Jesu lära i Matteus kapitel 5-7, som Jesus, enligt Matteus, höll på ett berg och som haft betydelse för sekulära ideologier såsom fredsrörelsen och humanismen. Den innehåller Jesu etiska undervisning, med bland annat Fader vår och Den gyllene regeln.
Beroende
Okontrollerat begär efter ett särskilt njutnings- eller berusningsmedel. En impulskontrollstörning eller förvärvad förändring av hjärnans belöningssystem som är kroniskt och inte går att backa eller reparera. Innebär att man återkommande utsätter sig för något som man vet är skadligt. Den egna viljan är underordnad drogen eller det destruktiva beteendet.
Botten
Ett diffust begrepp, används som i "att nå sin botten". Syftet på det individuella tillstånd som innebär vändpunkten och vägen ut ur ett beroende då konsekvenserna blivit tillräckligt stora för en missbrukare. Uttrycks ibland som att "behöva supa färdigt".
Bön
Kommunikation mellan en människa och det gudomliga som kan vara ordlös, formulerad, enskild eller kollektiv.
Delning
Vittnesbörd eller personlig utelämnande berättelse. Att "dela" (med sig av) till andra någonting som berör en själv.
Delningsrunda
Samtalsrunda i självhjälpsgrupper, där varje deltagare ges tillfälle att berätta personligt utan att bli avbruten eller kommenterad.
De tolv stegen
De ursprungliga tolv stegen ingår i det program som Anonyma Alkoholister har skapat för at leda till en nykter tillvaro. Stegen tillämpas i tolvstegsgrupper och kan även användas vid andra typer av livsproblematik.
Högre kraft
Tolvstegsbenämning på den kraft som hjälper en människa att övervinna sitt problem. Kan vara t ex en grupp, en terapeut, en andlig kraft eller Gud i en religiös bemärkelse.
Förnekande
Den nödvändiga försvarsmekanism som hjälper människan att hantera obehagliga upplevelser, och innebär att man undviker att uppmärksamma, tänka eller tala om det som har skett.
Gud
Benämning på det högsta väsen som en troende menar är alltings ursprung och mål.
Medberoende
Tvångsmässigt omhändertagande handlingssätt hos en närstående till en beroende. Gör att en person själv blir beroende av att ta ett överdrivet ansvar för en annan människas beroende och hennes liv, t ex genom att försöka förändra den andra eller "städa upp" i den andras liv.
Meditation
Mental och kroppslig teknik som innehåller en kombination av koncentration och avslappning. Härstammar från hinduism och buddism men meditation har också alltid varit en del av den kristna mystiken.
Minnesotamodellen
Svensk benämning på den behandlingsform som baseras på de tolv stegen och som används på behandlingshem. Den introducerades i Sverige på 1980-talet.
Missbruk
Okontrollerad eller överdriven användning av något, exempelvis alkohol. Ett upprepat, destruktivt beteende som ger allvarliga konsekvenser för en själv och ens omgivning och som medför att man bryter mot sina egna värderingar.
Möjliggörare
Den aspekt av medberoende som medför att den beroende inte behöver ta konsekvenserna av sitt handlande och kan fortsätta lägga tid och pengar på fortsatt missbruk. Att ta över ansvaret så att den beroende hindras från att ta eget ansvar och kan växa.
Sinnesro
Benämning på det tillstånd som ger livskvalitet, harmoni eller frid. Synonym till mindfulness.
Sinnesrobönen (Serenity Prayer)
"Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden". Den mest kända bönen i tolvstegssammanhang, skriven av den amerikanska prästen Reinhold Niebuhr 1926. Denna version används oftare på svenska än den ursprungliga engelska som är längre. En bön som hjälp med vad vi själva kan förändra och vad vi måste lämna över till Gud. Den beskriver hur det gudomliga och mänskliga kan samverka.
Självhjälpsgrupp
Samtalsgrupper med eller utan ledare där man genom att lyssna till (och ibland spegla) varandras delningar ger stöd och hjälp. Kan vara tolvstegsgrupper eller andra kamratstödsgrupper för t ex sorgbearbetning eller anhöriga till sjuka.
Spegling
Reflektion över vad en annan persons delning väckt hos en själv utan att ge några terapeutiska råd.
Sponsor
Tolvstegsbenämning av person med längre erfarenhet av de tolv stegen som blir mentor för den som börjar arbeta med stegen och som kallas sponsee.
Tillfrisknande (recovery)
Att återföras eller återvända till livet. Inom tolvstegsrörelsen är det den livslånga process som beskriver den personliga utveckling som en människa som regelbundet arbetar med de tolv stegen genomgår. Framför allt en benämning på fristna mötesplatser som hämtar inspiration från de tolv stegen till olika självhjälpsgrupper och läkande sammankomster.
Tolvstegsgrupp
Benämning på självhjälpsgrupper som med utgångspunkt i Anonyma Alholisters tolv steg arbetar med att komma tillrätta med olika typer av missbruk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar