fredag 28 mars 2025

Kolatryffelpaj med flingsalt

Kolatryffelpaj är alla chokladälskares drömpaj! Mjuk och seg på insidan, spröd på utsidan och flingsaltet ger kolatryffelpajen ett extra smaklyft. Magiskt gott.

Receptet gäller för 16 bitar

Pajdeg:

125 gr smör

2½ dl vetemjöl

½ dl florsocker

½ dl kakao

1 krm salt

2 äggulor

Fyllning:

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde

1½ dl ljus sirap

300 gr mjölkchoklad

100 gr mörk choklad

Garnering:

½ tsk flingsalt

Hacka samman smör, mjöl, florsocker, kakao och salt i en matberedare. Tillsätt äggulorna och arbeta till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, 24-25 cm i diameter. Låt stå i kyl cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Grädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt kallna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde med vaniljstång, frön och sirap. Ta upp vaniljstången. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden till en jämn, slät smet, häll den i pajskalet. Låt stå i kyl minst 5 timmar. Strö över flingsalt vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

22 juni