Karlsbaderbullar
Karlsbaderbullar bakas med mycket smör och ägg i degen. Vi har tvinnat degremsor och sedan ringlat dem till runda bullar. Det går även bra att fylla degen som till klassiska bullar. Och degen kan formas till den slags bulle du tycker om. Pensla de gräddade, ljumma bullarna med smör och doppa i socker, gärna blandat med nystött kardemumma. Fantastiskt goda och maffiga.
Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda bakpulvret med lite av mjölet. Tillsätt mjölblandningen och det mesta av mjölet. Arbeta degen några minuter. Tillsätt smöret, lite i taget och arbeta degen tills den blir blank och smidig, minst 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 30 minuter. Därefter i kylskåp cirka 30 minuter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel och skär eller sporra degen i 24 remsor. Tvista varje remsa och rulla ihop till ett bullnystan. Lägg in änden på remsan under bullen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 220° eller 200° varmluft. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna lite under bakduk.
Topping:
Smält smöret. Blanda socker och kardemumma. Pensla de ljumma bullarna med smöret och doppa dem sedan i kardemummasockret.
24 stycken
50 gr jäst
3 dl standardmjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
1 tsk bakpulver
Cirka 12 dl vetemjöl
250 gr smör
Topping:
50 gr smör
2 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor, stötta
Kommentarer
Skicka en kommentar