måndag 19 augusti 2024

Päron i konjak med nötgrädde

Recept på en variant av klassiska fikon i konjak med päron istället. Detta blir till en underbar efterrätt.

Koka upp vatten, konjak, socker, kanel och citronskal i en kastrull. Skala päronen och lägg dem i kastrullen. Koka under lock på svag värme tills de är mjuka, 10–20 minuter. Ta upp päronen och lägg dem i en skål eller burk. Ta upp kanelen. Låt lagen koka utan lock cirka 5 minuter. Häll lagen över päronen och låt kallna.Smaksätt med konjak. Vispa grädden lätt och rör ner nötterna. Servera päronen med nötgrädden.

10 portioner

20 små, fasta päron

2½ dl vatten

2½ dl konjak till lagen

5 msk konjak till smaksättning

7½ dl strösocker

2½ kanelstång

Rivet skal av 1¼ citron

5 dl vispgrädde

2½ dl rostade, hackade valnötter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Julafton

Svenskt julfirande i början av 1900-talet som konstnären Carl Larsson gestaltar det i sin målning Julaftonen från 1905. Julafton är en krist...