Pepparrotskött
Färskriven pepparrot är hemligheten i denna klassiska kötträtt.
Koka upp vatten och salt i en lagom stor gryta. Lägg ner köttet. Häll ev på mer vatten och salt så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Tag bort eventuellt skum som bildats i grytan. Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor i grytan. Låt koka på svag värme under lock tills köttet känns mört, 1 ½ - 2 timmar. Låt köttet vila i buljongen 15-20 minuter.
Pepparrotssås:
Mät upp och sila ner 4 dl av buljongen i en kastrull. Rör ihop mjöl och vatten och vispa ner det i buljongen. Koka upp och låt koka cirka 3 minuter. Tillsätt grädde och pepparrot. Smaksätt med salt och peppar. Skär köttet i skivor eller bitar. Servera tillsammans med såsen och gärna kokt potatis.
10 portioner
1 500 gr benfritt nötkött högrev eller bog
2½ liter vatten
3¾ tsk salt
2½ gul lök
2½ morot
5 kvistar färsk persilja
25 vitpepparkorn
2½ lagerblad
Pepparrotssås:
5 msk vetemjöl
7½ msk vatten
1¼ dl vispgrädde
1¼ dl finriven färsk pepparrot
1¼ tsk salt
1¼ krm vitpeppar
Kommentarer
Skicka en kommentar