Pepparrotskött

Färskriven pepparrot är hemligheten i denna klassiska kötträtt.

Koka upp vatten och salt i en lagom stor gryta. Lägg ner köttet. Häll ev på mer vatten och salt så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Tag bort eventuellt skum som bildats i grytan. Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor i grytan. Låt koka på svag värme under lock tills köttet känns mört, 1 ½ - 2 timmar. Låt köttet vila i buljongen 15-20 minuter.

Pepparrotssås:

Mät upp och sila ner 4 dl av buljongen i en kastrull. Rör ihop mjöl och vatten och vispa ner det i buljongen. Koka upp och låt koka cirka 3 minuter. Tillsätt grädde och pepparrot. Smaksätt med salt och peppar. Skär köttet i skivor eller bitar. Servera tillsammans med såsen och gärna kokt potatis.

10 portioner

1 500 gr benfritt nötkött högrev eller bog

2½ liter vatten

3¾ tsk salt

2½ gul lök

2½ morot

5 kvistar färsk persilja

25 vitpepparkorn

2½ lagerblad

Pepparrotssås:

5 msk vetemjöl

7½ msk vatten

1¼ dl vispgrädde

1¼ dl finriven färsk pepparrot

1¼ tsk salt

1¼ krm vitpeppar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kronisk prostatit

Grattis alla Nils

Risotto