fredag 7 februari 2025

Så vet Du när Du ska lägga på luren, överlista bedragarnas knep

De senaste fem åren har anmälningarna om bedrägerier där bedragare utger sig för att vara poliser, sjukvårdspersonal eller banktjänstemän nästan tredubblats.

Under 2024 fick polisen in 13 803 anmälningar om så kallade befogenhetsbedrägerier. Stöldskyddsföreningen varnar för den kraftiga ökningen, och berättar vad man ska akta sig för.

De som utför bedrägerierna är ofta skickliga på att manipulera sina offer. Paul Pintér, sakkunnig på Stöldskyddsföreningen, beskriver bedragarna som förslagna och duktiga på att vinna människors förtroende.

En varningssignal är exempelvis när någon frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren, säger Paul Pintér.

Den vanligaste metoden innebär att bedragaren ringer och påstår att pengar har försvunnit från den uppringdes konto. Genom att få offret att lämna ifrån sig bankuppgifter eller använda sitt bank-id kan bedragaren sedan ta sig in på kontot och stjäla pengar.

Förutom telefonsamtal använder bedragarna ofta sms och e-post för att lura sina offer. I vissa fall går de ännu längre och knackar på offrets dörr. Då är målet ofta att komma över kontanter, smycken eller bankkort.

Ola Nilsson är sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation (PRO). Han beskriver hur många äldre medlemmar vittnar om att ha blivit utsatta för exakt dessa metoder.

Många medlemmar hör av sig till PRO och vår konsumentvägledning och vittnar om exakt detta tillvägagångssätt. Bedragarna är oerhört förslagna, säger Ola Nilsson.

För att undvika att bli offer för befogenhetsbedrägerier uppmanar Stöldskyddsföreningen till försiktighet. Man bör aldrig lämna ut bankuppgifter eller koder via telefon eller internet, och vid minsta misstanke om bedrägeri bör man omedelbart lägga på luren och kontakta sin bank.

Det är viktigt att vara vaksam, och lära sig att identifiera varningstecken. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver bland annat att man bara ska klicka på kända länkar i sitt pressmeddelande om hur man skyddar sig från nätfiske. 

Med en tredubbling av bedägerierna de senaste åren uppmanar nu myndigheter och organisationer till ökad medvetenhet för att stoppa utvecklingen och skydda fler från att bli offer.

Stöldskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande några tips på hur man undviker ett bedrägeri:

Lämna aldrig Dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra 

Logga aldrig in med Ditt BankID på uppmaning från någon annan 

Kontrollring till bank, polis eller sjukvård om Du är osäker på vem Du pratat med 

Kontakta omedelbart Din bank om Du tror Du blivit lurad på bankuppgifter 

Är Du osäker på vem som besöker Dig så begär legitimation 

Polisanmäl alltid om Du upplever att någon ringt upp Dig och försöker lura Dig  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Karens kaffedessert