Crêpes Suzette är en riktig klassiker bland efterrätter från det franska köket. Extra fina, tunna pannkakor i sötsyrlig apelsinsås som gör succé bland både stora och små.
Vispa ut mjölet i mjölken. Vispa i grädde, salt, ägg och vaniljpulver. Stek små pannkakor i smör i en liten stekpanna. Vik ihop pannkakorna och lägg dem på ett fat. Riv skalet av 1 apelsin och pressa saften ur båda. Smält smör i pannan och tillsätt apelsinskal, socker och apelsinsaft. Låt koka ihop tills såsen tjocknar och får en karamelliknande konsistens, cirka 4 minuter. Lägg tillbaka de vikta pannkakorna i pannan och ringla över lite av såsen. Servera genast med vispad grädde.
Flambering:
Häll ner ½ dl sprit i pannan med apelsinkaramell. Tänd genast på spriten och skaka pannan då och då. Låt brinna färdigt. Lägg sedan ner de vikta pannkakorna i såsen.
Receptet gäller för 4 portioner
¾ dl vetemjöl
1½ dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 krm salt
2 ägg
½ krm vaniljpulver
Smör
Sås:
2 apelsiner
2 msk smör
¾ dl strösocker
Till servering:
2 dl vispgrädde
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar