söndag 2 juni 2024

Lasagnette

Lasagnette är både en pastasort och namnet på en snabblagad lasagne. Om du inte hittar lasagnette går den bra att byta ut mot valfri kort pastasort. Gör en smakrik och krämig köttfärssås. Vänd ner pastan i såsen och häll över i en form. Strö över ost och gratinera i ugnen. Lätt som en plätt.

Värm ugnen till 200°. Smörj en ugnsform, cirka 15x25 cm. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp smör- och rapsolja i en stekpanna. Fräs lök och vitlök 4-5 minuter så löken mjuknar och får färg utan att brännas. Tillsätt tomatpuré och smulad färs. Stek tills färsen fått fin färg. Tillsätt tomater, rosmarin, sambal och salt. Sjud 6-7 minuter. Häll på grädde och smaka av om det behövs mer salt. Rör ner okokt pasta och hälften av osten. Häll pastan i ugnsformen och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter, tills osten fått fin färg. Låt lasagnette svalna något och servera sedan med sallad.

10 portioner

2½ gul lök

5 vitlöksklyftor

5 msk smör- och rapsolja

5 msk tomatpuré

1 250 gr nötfärs, lammfärs, blandfärs eller vegofärs

2 000 gr konserverade körsbärstomater

2½ tsk torkad rosmarin

5 tsk sambal oelek

5 tsk salt

6¼ dl matlagningsgrädde

500 gr lasagnette eller pasta farfalle

375 gr riven ost

Till servering:

Blandad grönsallad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar