Lasagnette är både en pastasort och namnet på en snabblagad lasagne. Om du inte hittar lasagnette går den bra att byta ut mot valfri kort pastasort. Gör en smakrik och krämig köttfärssås. Vänd ner pastan i såsen och häll över i en form. Strö över ost och gratinera i ugnen. Lätt som en plätt.
Värm ugnen till 200°. Smörj en ugnsform, cirka 15x25 cm. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp smör- och rapsolja i en stekpanna. Fräs lök och vitlök 4-5 minuter så löken mjuknar och får färg utan att brännas. Tillsätt tomatpuré och smulad färs. Stek tills färsen fått fin färg. Tillsätt tomater, rosmarin, sambal och salt. Sjud 6-7 minuter. Häll på grädde och smaka av om det behövs mer salt. Rör ner okokt pasta och hälften av osten. Häll pastan i ugnsformen och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen cirka 25 minuter, tills osten fått fin färg. Låt lasagnette svalna något och servera sedan med sallad.
10 portioner
2½ gul lök
5 vitlöksklyftor
5 msk smör- och rapsolja
5 msk tomatpuré
1 250 gr nötfärs, lammfärs, blandfärs eller vegofärs
2 000 gr konserverade körsbärstomater
2½ tsk torkad rosmarin
5 tsk sambal oelek
5 tsk salt
6¼ dl matlagningsgrädde
500 gr lasagnette eller pasta farfalle
Till servering:
Blandad grönsallad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar