onsdag 12 juni 2024

Så farligt är sorg och ett brustet hjärta

Att sorg kan leda till brustet hjärta är inte bara ett uttryck, det är ett faktum som varit känt länge. Sorg och stress kan genom detta leda till dödsfall, och orsakerna har hittills varit okända, men forskare kan ha kommit fram till svaret.

Den tydligaste förklaringen till brustet hjärta hittade forskare vid University Hospital of Zürich när de röntgade hjärnor på patienter med diagnosen brustet hjärta och fann bland annat att sorg och stress påverkar hjärnan på så sätt att kommunikationen mellan olika delar av hjärnan tycks stänga ner en del, försvagas.

Forskarna upptäckte att kommunikationen försämrades mellan amygdala, den delen som kontrollerar känslor, och andra delar av hjärnan som reglerar andning och hjärtrytm. Forskarnas hypotes bygger på att kommunikationen mellan hjärna och hjärta försämras, rapporterar Sveriges Television.

Brustet hjärta är alltså inte bara ett uttryck, det är faktiskt ett medicinskt tillstånd. Det har visat sig nära relaterat till hjärtinfarkt där samma symptom uppstår; smärtor i bröstet och andfåddhet.

Skillnaden från en vanlig hjärtinfarkt är att vid brustet hjärta har läkare inte konstaterat några kranskärlsförträngningar, men däremot her de upptäckt att hjärtats vänsterkammare förstorats, vilket försämrar hjärtats pumpfunktion. Hjärkammaren antar formen av en japansk bläckfiskfälla, en så kallad takotsubo.

Vid både både vanlig hjärtinfarkt och brustet hjärta, takotsubo, visar hjärtskademarkören troponin förhöjda värden och man kan se förändringar på EKGet.

Ett krossat hjärta är också kroppslig smärta



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Toaletter för miljoner försvinner från Stockholm

Stockholm byggde moderna offentliga toaletter för 46 miljoner kronor. Nu ska de flesta ersättas, trots att de fungerar. Av Stockholms totalt...