Storbritannien kovänder om virusbetyg

Gymnasielever jublar utanför utbildningsdepartementet i London efter beskedet om att Storbritannien slopar betygsalgoritmen.

Storbritanniens regering backar om den algoritm för avgångsbetyg som lanserades med anledning av att examensprov ställts in i landet under pandemin. Beslutet kommer efter omfattande kritik mot att högpresterande elever från fattiga områden missgynnas av systemet.

Tanken var att avgångselevernas betyg skulle justeras av en algoritm som väger in skolans övergripande resultat, vilket fått hundratals elever att protestera mot att de blir orättvist behandlade. Kritiken gäller att många högpresterande elever från skolor med generellt låga resultat får lida samtidigt som elever från skolor som presterar bättre gynnas av systemet. Som en följd riskerade många elever från utsatta områden att gå minste om platser på universitetsutbildningar.

Under måndagen blev det klart att man skrotar algoritmen. Utbildningsminister Gavin Willamson ber om ursäkt för hur processen har hanterats och säger att man valde att agera när det stod klart hur orättvist algoritmen slår.

Jag är ledsen för det besvär som det här har inneburit för unga människor och deras föräldrar men hoppas att det här tillkännagivandet ska ge dem den visshet och tillförsikt som de förtjänar, säger Williamson.

Lärare har också pekat på risken att skolorna kommer behöva hantera mängder av överklaganden om orättvisa betyg när höstterminen startar, samtidigt som man förbereder sig på att återgå till en normal skolgång efter den långa nedstängning av skolorna, som varat sedan mars i år. Kritik har också kommit från oppositionspartiet Labour som nu välkomnar att regeringen tänker om.

Det här är en seger för tusentals unga människor som kraftfullt gjort sina röster hörda under den senaste veckan, säger Labourledaren Keir Starmer.

Tidigare i augusti meddelade Skottland att man väljer att backa från systemet och i stället låter lärarnas bedömningar ligga till grund för avgångsbetygen. Även Nordirland meddelar nu att man inte kommer använda algoritmen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning