Våldsamma upplopp utbröt i Malmö på fredagskvällen efter en koranbränning.
Imamen Samir Muric blev chockad av våldsamheterna i Malmö under fredagsnatten. En sak är han säker på dock: det var inte praktiserande muslimer som stod för oroligheterna.
Ingen vettig människa skulle göra så, och absolut ingen muslim. De var bara ute efter bråk, säger han.
Imamen Samir Muric är starkt kritisk till såväl bränningen av koranen som till upploppen.
När Samir Muric fick höra om oroligheterna i Malmö på fredagskvällen kastade han sig in i bilen. Han är imam i Arlövs moské, och ville åka till Malmö för att göra det han kunde för att lugna situationen.
Men det eskalerade så fort. Folk började bränna däck och tog dit pallar för att tända eld på. Jag försökte prata med dem och säga att det var fel väg att gå och att det finns bättre sätt att markera, men det var förgäves.
Innan natten var över skulle omkring 300 demonstranter ha krossat busskurer, vält lyktstolpar, skjutit fyrverkerier mot poliser och startat ett tjugotal bränder. Protesterna skedde som reaktion på en koranbränning och planerade islamkritiska aktioner i Malmö.
Samir Muric är starkt kritisk till koranbränningen, men minst lika kritisk till reaktionerna på den.
Majoriteten av dem som höll på hade inte alls någon religiös förankring. Det är människor som använder vår utsatta situation för att få utlopp för sina känslor, säger han och tillägger, alla jag har pratat med betonar att det var fel, ingen muslim stöttar våldsamheterna.
Han baserar det på sättet demonstranterna uppträdde, klädde sig och pratade. Hade de varit praktiserande muslimer hade de dessutom tagit paus för bön när det var dags enligt imamen, vilket ingen gjorde.
De svor mycket och betedde sig på ett sätt som tydde på att de inte var praktiserande muslimer. Min bedömning är att det var människor som var ute efter bråk, det var inte den typen av personer som jag brukar se i moskén, säger Samir Muric.
Hans bild delas av kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Det här rör sig om både Malmöbor och folk utifrån som tar sig till Malmö bara för att bråka. Det finns inget försvar för det och det är avskyvärt att de personerna tar sig rätten att skapa otrygghet för befolkningen i Malmö, säger hon och fortsätter, trots att vi samlat Malmöbor från olika föreningar, partier och myndigheter som har jobbat för att mana till lugn så händer just det som vi ville undvika. Det som är tråkigt är att de som ville provocera till slut fick som de ville och det blev ett upplopp. Det har vi inte haft i Malmö på tolv år, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Trots det sprids ändå bilden att det är stökigt i Malmö, vad säger Du om det?
Då tror jag att man blandar ihop den här typen av upplopp med gängkriminalitet, och den brottsligheten har vi börjat trycka tillbaka. Det som hände inatt är något helt annat, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Hon menar att det är många som vill använda Malmö som en skådeplats.
De reser hit bara för att bråka och få uppmärksamhet. Det här är långt ifrån det som är Malmö, befolkningen här var snabbt på plats i dag för att hjälpa till att rensa upp efter natten och visa att det här är inte något som vi vill ha. Det finns många goda krafter här.
Samir Muric är inne på samma linje och säger att en ljusglimt är att allmänheten ändå verkat förstå att det inte var praktiserande muslimer som ledde upploppet. Han berättar att han blivit kontaktad på sociala medier av många, även ickemuslimer, som uttrycker stöd och skriver att de förstår att det inte är muslimer som stått för upploppen.
För oss är Koranen en helig bok som vi har en nära relation till. När någon behandlar den illa reagerar vi, men vi reagerar med förnuft och på rätt sätt, säger han.
Samir Muric tycker att polisen initialt hanterade situationen bra, men att de var för undfallande när upploppet eskalerade. Tydligare markeringar från polisen hade behövts, anser han.
Jag tycker att de hade kunnat gå in redan när det var färre människor och mindre kaotiskt för att skingra massorna.
Samtidigt var det svårt att förstå hur stora proportioner protesterna skulle få, säger han och tillägger att "polisen gör så gott de kan". Hela händelsen riskerar att skapa en negativ bild över Malmö som stad, menar imamen.
Men jag tror att många förstår att det inte är vanliga, goda medborgare som står för det här.
Ville bränna koranen
De våldsamma upploppen i Malmö var en reaktion på en genomförd koranbränning i Emilstorp, utanför Rosengård i Malmö under fredgen, enligt polisen.
Koranbränningen arrangerandes av det högerextrema danska partiet Stram Kurs. Den filmades och lades ut på nätet, vilket väckte starka känslor och oro.
Koranbränningen var i sin tur en upptrappning efter beslutet att den danska högerextremisten Rasmus Paludan stoppades vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet under fredagen. Han fick också ett tvåårigt inreseförbud till Sverige.
Paludan skulle ha deltagit i ett torgmöte som arrangerades av gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Planen var att bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon, något Paludan gjort tidigare flera gånger i Danmark.
Redan i onsdags beslutade polisen att av säkerhetsskäl stoppa den danske politikerns torgmöte.
Efter beskedet skedde en icke tillståndsgiven manifestation vid Stortorget i Malmö, där tre personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen. Det i sin tur ledde till koranbränningarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar