Historiskt fredsavtal mellan Israel och UAE

Israel och Förenade arabemiraten (UAE) har undertecknat ett fredsavtal som av USAs president Donald Trump beskrivs som "historiskt".

Avtalet som slöts på torsdagen har kommit till med hjälp av medling från USA och syftar till att normalisera relationen mellan länderna.

Enormt genomslag i dag. Historiskt fredsavtal mellan våra två fina vänner, Israel och Förenade arabemiraten, skriver Donald Trump på Twitter.

Avtalet, som getts namnet Abraham-avtalet, är en produkt av utdragna förhandlingar mellan länderna. Det är det första i sitt slag sedan 1994 då ett liknande fredsavtal slöts mellan Israel och Jordanien.

Överrenskommelsen mellan de två länderna hanterar bland annat det känsliga ämnet annektering och Israel förbinder sig att delvis upphöra med annekteringen av palestinskt territorium, det meddelar talespersoner från Vita huset.

Avtalet har signerats av Donald Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed. I ett samlat uttalande skriver de tre ledarna att de har "kommit överens om full normalisering av relationerna mellan Israel och Förenade arabemiraten".

Detta historiska diplomatiska genombrott kommer att befrämja fred i Mellanöstern och är ett bevis över den djärva diplomatin och visionen hos de tre ledarna samt modet hos Förenade arabemiraten och Israel när de banar ny väg för fred och tillgängliggör den stora potential som finns i regionen, fortsätter uttalandet.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi hyllar uppgörelsen, och skriver på Twitter att Israels löfte om att upphöra annektering av palestinskt territorium kan bidra till att "nå fred" i Mellanöstern.

En annan som utryckt sig positivt är FNs generalsekreterare Antonio Guterres som säger i ett uttalande att han välkomnar "varje initiativ som kan uppmuntra fred och säkerhet i Mellanöstern".

Från palestinskt håll kommer kritik mot avtalet. Hanan Ashrawi, talesperson för den palestinska paraplyorganisationen PLO, menar att Förenade arabemiraten genom detta "normaliserar" Israel.

Även den islamistiska rörelsen Hamas, som är terrorstämplad av bland annat EU, är kritisk till uppgörelsen och säger att den "inte gagnar palestiniernas sak".

Som ett resultat av avtalet kommer delegationer från Israel och Förenade arabemiraten under de kommande veckorna att enas om avtal rörandes handel, turism, direktflyg, kommunikation och liknande ämnen. Ett direktflyg mellan Abu Dhabi och Tel Aviv nämns i avtalet som en möjlighet för att ge muslimer åtkomst till Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem.

De båda länderna kommer även inom kort att utbyta ambassadörer och öppna ambassader.

Israel-Palestina-politiken under Trump

Under Donald Trumps presidentskap har USA lagt om kursen i sin Israel-Palestina-politik. Landet har fattat flera kontroversiella beslut som brutit mot såväl internationell konsensus som tidigare amerikansk praxis.

Redan innan sitt tillträde lovade Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, ett löfte han sedermera förverkligade trots protester från världssamfundet.

I mars 2019 erkände USA Israels suveränitet över Golanhöjderna, syriskt territorium som ockuperades av Israel i anslutning till sexdagarskriget 1967 och sedermera annekterades.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning