Extremt liten risk för skolbarn vid covid19

Skolbarn löper en mycket liten risk att bli svårt sjuka av covid-19. Det visar en sammanställning av brittiska forskare. 

Risken för ett i övrigt friskt barn att bli svårt sjukt eller till och med dö på grund av covid19 är försvinnande liten. Det konstaterar brittiska forskare efter att ha gått igenom två tredjedelar av alla barn som lagts in på sjukhus i landet.

Covid19 är ingen farlig sjukdom för barn. Risken för att ett barn behöver sjukhusvård till följd av sjukdomen är liten och risken att de kommer att behöva intensivvård är ännu mindre.

Det konstaterar forskare vid bland annat University of Liverpool i en ny studie som presenteras i British Medical Journal.

Forskarna har studerat 651 fall där barn lagts in på sjukhus på grund av covid19 i Storbritannien fram till och med juli i år, vilket motsvarade två tredjedelar av alla fall.

Av dessa barn har endast en procent, eller sex stycken, dött, att jämföras med 27% för alla andra åldersgrupper. Samtliga barn som dog hade dock en sedan tidigare "betydande" hälsoproblematik med sjukdomar och/eller tillstånd som bedömdes vara så pass allvarliga att de antagligen hade ha förkortat deras liv.

Det har inte förekommit några dödsfall bland i övrigt friska skolbarn. Barnen löper ingen risk att gå tillbaka till skolan, säger artikelns huvudförfattare, Calum Semple, professor vid University of Liverpool, till BBC News.

De vanligaste symtomen för de barn som lades in på sjukhus var feber, hosta, illamående samt svårt att andas. Ont i magen, huvudvärk och halsont var vanligare bland lite äldre barn.

Av de 651 barn som lades in på sjukhus hade 42% underliggande sjukdomar, där sjukdomar/tillstånd som påverkar hjärnan och nervsystemet var de vanligaste (11%), cancer (8%) och astma (7%).

Spädbarn hade också en något ökad risk att behöva sjukhusvård, jämfört med äldre barn.

52 av barnen diagnostiserades med hyperinflammation, ett allvarligt tillstånd där kroppens immunförsvar överreagerar, troligtvis på grund av covidinfektionen. Inget av barnen i den brittiska kartläggningen dog dock på grund av detta. Dessa barn var oftare något äldre, runt tio år gamla, och de kom oftare från en etnisk minoritet, jämfört med andra barn.

Enligt Liz Whittaker vid Imperial College London, som inte var inblandad i den aktuella studien, bekräftar kartläggningen tidigare resultat.

Ett mycket litet antal barn har lagts in på intensivvården och rapporten visar på en mycket liten risk att dö. Framför allt jämfört med vuxna, men också i jämförelse med andra infektionssjukdomar, som influensa, vattkoppor, hjärnhinneinflammation, blodförgiftning till följd av grupp A-streptokocker, eller andra dödsorsaker bland barn, som trafikolyckor, säger hon.

Hyperinflammation och barn

Fram till och med början av augusti hade omkring 50 barn som testats positivt för covid19 i Sverige senare drabbats av ett svårt hyperinflammatoriskt tillstånd.

Den nya sjukdomen som fått namnet multi-inflammatoriskt syndrom (MIS), drabbar främst barn som är ett par år gamla. Sjukdomen har stor påverkan på hjärtat.

Det är en farlig sjukdom så tillvida att många barn blir ordentligt sjuka och kräver behandling, även dödsfall är oerhört sällsynta. Inget barn har avlidit av sjukdomen i Sverige. Drygt tio av barnen har intensivvårdats, ytterligare tre har fått behandling med konstgjord lunga utanför kroppen. Barnen har med få undantag varit friska i övrigt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning