4-5 portioner
Köttfärssås:
1-2 gula lökar
1 msk smör eller margarin
300 gr nöt-, älg- eller lammfärs
1 burk (cirka 400 gr) hela eller krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
1 tsk basilika, oregano eller timjan
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Peppar
Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
3 dl (cirka 100 gr) riven lagrad ost
Salt
Lasagne är en bra bjudrätt som kan göras i ordning i förväg och sedan bara gratineras före serveringen. Hemmagjorda lasagneplattor kokas före varvningen med såserna. Köpta lasagneplattor behöver inte förkokas.
Köttfärssåsen:
Skala och hacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Fräs lök och köttfärs under omrörning. Tillsätt tomater, tomatpuré och buljongtärningar, kryddor och eventuellt pressad vitlök. Koka under lock på svag värme cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ostsåsen:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt.
Bred ut hälften av ostsåsen på ett djupt ugnsäkert fat (cirka 20x30 cm). Varva lasagneplattor i tre lager med köttfärssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst. Så långt kan lasagnen göras klar i förväg, täckas med folie och förvaras svalt till nästa dag. Eller också kan den gratineras direkt. Strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter (varm lasagne), 200 grader i cirka 30 minuter (kall lasagne).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar