Bjud på en vacker, knäckig äppelgalette till dessert. Njut den nybakad med lättvispad grädde. Passar utmärkt att baka när våra svenska äpplen är i säsong. Variera genom att krydda äppelskivorna med nymortlad kardemumma eller malen kanel.
Deg:
Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Skär smöret i tärningar. Rör ihop mandelmjöl, vetemjöl och socker i en skål. Blanda ner smör och ägg. Rör raskt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan bakplåtspapper till cirka 30 x 40 cm.
Fyllning:
Blanda socker och mandelmjöl. Skär äpplena i tunna skivor. Strö sockerblandningen över degen, men lämna cirka 5 cm av kanten. Lägg äppelbitarna över sockerblandningen. Lossa försiktigt kanten på pajbotten med en vass kniv. Vik in kanten över fyllningen. Pensla degen med ägg och strö över rårörssocker. Grädda galetten i mitten av ugnen 15 minuter. Sänk temperaturen till 175° och grädda i ytterligare cirka 30 minuter, tills kanten är gyllene och knaprig.
Sockerlag:
Koka upp vatten och socker. Rör tills sockret lösts upp. Pensla äpplena med sockerlag och servera galetten med lättvispad grädde.
10 bitar
250 gr smör
3¾ dl mandelmjöl
5 dl vetemjöl
1¼ dl strösocker
1¼ ägg
Fyllning:
⅝ dl strösocker
⅝ dl mandelmjöl
2 - 3¾ svenska äpple
1¼ ägg
3¾ msk rårörssocker
Sockerlag:
⅝ dl vatten
⅝ dl strösocker
Till servering:
3¾ dl vispgrädde
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar