Äppelgalette

Bjud på en vacker, knäckig äppelgalette till dessert. Njut den nybakad med lättvispad grädde. Passar utmärkt att baka när våra svenska äpplen är i säsong. Variera genom att krydda äppelskivorna med nymortlad kardemumma eller malen kanel.

Deg:

Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Skär smöret i tärningar. Rör ihop mandelmjöl, vetemjöl och socker i en skål. Blanda ner smör och ägg. Rör raskt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan bakplåtspapper till cirka 30 x 40 cm.

Fyllning:

Blanda socker och mandelmjöl. Skär äpplena i tunna skivor. Strö sockerblandningen över degen, men lämna cirka 5 cm av kanten. Lägg äppelbitarna över sockerblandningen. Lossa försiktigt kanten på pajbotten med en vass kniv. Vik in kanten över fyllningen. Pensla degen med ägg och strö över rårörssocker. Grädda galetten i mitten av ugnen 15 minuter. Sänk temperaturen till 175° och grädda i ytterligare cirka 30 minuter, tills kanten är gyllene och knaprig.

Sockerlag:

Koka upp vatten och socker. Rör tills sockret lösts upp. Pensla äpplena med sockerlag och servera galetten med lättvispad grädde.

10 bitar

250 gr smör 

3¾ dl mandelmjöl

5 dl vetemjöl

1¼ dl strösocker

1¼ ägg 

Fyllning:

⅝ dl strösocker

⅝ dl mandelmjöl

2 - 3¾ svenska äpple

1¼ ägg

3¾ msk rårörssocker

Sockerlag:

⅝ dl vatten

⅝ dl strösocker

Till servering:

3¾ dl vispgrädde

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Risotto

Just idag är Gud nära