onsdag 30 oktober 2024

Päronpaj

Detta är en rustik päronpaj med smak av ingefära, kanel och kardemumma. Den är lika god att servera ljummen som kall, och då gärna med lättvispad grädde. Ett mycket trevligt inslag på fikabordet.

Tärna smöret och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, socker, vanilj, ingefära, ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och lägg den kallt cirka 1 timme. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Smörj en pajform eller springform, cirka 23 cm i diameter. Dela degen i delar och kavla ut varje del till en rund plåt som är något större än formen. Lägg ett degark i botten av formen och tryck upp degen längs kanten. Skala och kärna ur päronen. Dela dem på längden. Blanda socker, kardemumma och kanel. Strö blandningen över päronen. Lägg päronen i formen med den böjda sidan uppåt och stjälkändan mot mitten. Lägg det andra degarket över päronen och tryck till ordentligt på kanten. Pensla degen med ägg och strö över lite socker. Grädda i mitten av ugnen 40-45 minuter. Servera päronpajen ljummen eller kall med lättvispad grädde.

14 bitar

175 gr smör

4⅔ dl vetemjöl

1¾ dl strösocker

1⅙ tsk  vaniljsocker

⅗ tsk malen ingefära

1⅙ ägg

1⅙ msk vatten

Fyllning:

3 - 4⅔ päron

3½ msk strösocker

1⅙ tsk mortlade kardemummakärnor

1⅙ tsk malen kanel

1⅙ uppvispat ägg till pensling

2⅓ msk strösocker

Till servering:

3½ dl vispgrädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar