Pitepalt
Palt är en klassik svensk husmanskost från norra Sverige. Bästa, och faktiskt enda tänkbara dryck till palt, är kall mjölk.
Skala och finriv potatisen. Krama ur det mesta av vätskan från potatisen. Lägg potatisen i en bunke och blanda med vetemjöl, kornmjöl och salt. Blanda till en smidig deg. Skär fläsket i små tärningar och fräs i smör. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Forma degen till bollar med mjölade händer. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med fläsk. Tryck ihop så fläsket stannar kvar. Lägg ner bollarna, allteftersom de blir klara, i det kokande vattnet. Låt koka på svag värme cirka 45 minuter. Tärna smöret. Servera palt med smör, lingonsylt och ett glas mjölk.
10 portioner
2 250 gr potatis
6¼ dl vetemjöl
3¾ dl rågmjöl eller kornmjöl
2½ tsk salt
Fyllning:
750 gr rimmat sidfläsk
5 msk smör
Till servering:
125 gr smör
5 dl rårörda lingon
Kommentarer
Skicka en kommentar