Pitepalt

Palt är en klassik svensk husmanskost från norra Sverige. Bästa, och faktiskt enda tänkbara dryck till palt, är kall mjölk.

Skala och finriv potatisen. Krama ur det mesta av vätskan från potatisen. Lägg potatisen i en bunke och blanda med vetemjöl, kornmjöl och salt. Blanda till en smidig deg. Skär fläsket i små tärningar och fräs i smör. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Forma degen till bollar med mjölade händer. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med fläsk. Tryck ihop så fläsket stannar kvar. Lägg ner bollarna, allteftersom de blir klara, i det kokande vattnet. Låt koka på svag värme cirka 45 minuter. Tärna smöret. Servera palt med smör, lingonsylt och ett glas mjölk.

10 portioner

2 250 gr potatis

6¼ dl vetemjöl

3¾ dl rågmjöl eller kornmjöl

2½ tsk salt

Fyllning:

750 gr rimmat sidfläsk

5 msk smör

Till servering:

125 gr smör

5 dl rårörda lingon

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kronisk prostatit

Grattis alla Nils

Risotto