Borsjtj är en rödbetssoppa med kött och grönsaker som förekommer i olika varianter från länderna i Östeuropa. Servera med en klick smetana så blir soppan fulländad.
Skala lök och morot och skär i bitar. Koka upp vattnet i en gryta och lägg i lök, morot, kött och kryddor. Koka under lock cirka 1 timme tills köttet är mört. Ta upp köttet. Sila och spara buljongen. Skala rödbetor, potatis och morot och skär i små tärningar. Strimla kålen. Skala och hacka löken. Fräs rotfrukter, kål och lök i smör i en gryta. Slå på 1 liter av buljongen och koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, cirka 20 minuter. Skär köttet i tärningar och blanda ner i grytan. Smaksätt med vinäger och smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera soppan med en klick smetana.
4 portioner
600 gr högrev
1 lök
150 gr morot
1½ liter vatten
2 tsk salt
5 vitpeppar
5 svartpepparkorn
3 lagerblad
400 gr rödbetor
200 gr potatisar
75 gr morot
150 gr vitkål
1 gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk smör
2 msk vitvinsvinäger
Till servering:
2 dl smetana
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar