Borsjtj

Borsjtj är en rödbetssoppa med kött och grönsaker som förekommer i olika varianter från länderna i Östeuropa. Servera med en klick smetana så blir soppan fulländad.

Skala lök och morot och skär i bitar. Koka upp vattnet i en gryta och lägg i lök, morot, kött och kryddor. Koka under lock cirka 1 timme tills köttet är mört. Ta upp köttet. Sila och spara buljongen. Skala rödbetor, potatis och morot och skär i små tärningar. Strimla kålen. Skala och hacka löken. Fräs rotfrukter, kål och lök i smör i en gryta. Slå på 1 liter av buljongen och koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, cirka 20 minuter. Skär köttet i tärningar och blanda ner i grytan. Smaksätt med vinäger och smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera soppan med en klick smetana.

4 portioner

600 gr högrev

1 lök

150 gr morot

1½ liter vatten

2 tsk salt

5 vitpeppar

5 svartpepparkorn

3 lagerblad

400 gr rödbetor

200 gr potatisar

75 gr morot

150 gr vitkål

1 gul lök

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk smör

2 msk vitvinsvinäger

Till servering:

2 dl smetana

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kronisk prostatit

Grattis alla Nils

Risotto