Brioche

Det här superluftiga briochebrödet är riktigt lyxigt. Bakat med mycket smör och ägg. Servera gärna brödet nyrostat med smör, lagrad ost och sylt, eller så som det avnjuts i Frankrike, rostat med foie gras. Denna sats ger ett luftigt bröd. Passa gärna på att göra dubbel sats när du ändå håller på. Skiva upp brödet det när det är nybakat och frys in. Då kan Du njuta av nyrostad brioche när Du vill.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och socker. Blanda så jästen löses upp. Rör ner ägget i degvätskan. Blanda bakpulvret med mjölet. Arbeta in mjölet i degvätskan. Arbeta degen med degkroken, på lägsta hastighet, i cirka 8 minuter. Tillsätt salt och smör. Knåda i ytterligare cirka 5 minuter, tills degen släpper degbunken. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa cirka 2 timmar i rumstemperatur. Dela degen i 12 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Lägg bullarna i en brödsform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under plastfolie ytterligare 1 timme. Sätt ugnen på 225°. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt briocherna svalna på galler utan bakduk.

Receptet gäller för 12 stycken

25 gr jäst

1½ dl standardmjölk

1½ msk strösocker

1 ägg

6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

100 gr smör

Till pensling:

1 ägg


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning