Så bryter Du stress som kan leda till utmattning

Det gäller att bryta mönstren i tid om man lider av stress.

Sjukskrivningarna i Sverige ökar på grund av stress och utmattning. Men det finns visst beteende och signaler att vara vaksam på innan man hamnar i denna situation.

Statistiken pekar stadigt uppåt sedan pandemin när det gäller antalet sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar, framför allt bland kvinnor. En del som hamnar i utmattning kan ta sig ur det relativt snabbt medan andra får problem i åratal framåt.

Det som kan hålla liv i en utmattning är ens beteende, säger beteendevetaren och psykoterapeuten Giorgio Grossi i Sveriges Televisions Fråga doktorn.

Klassiska symptom att vara uppmärksam på är sömnsvårigheter, svårare att hantera stress och att det tar längre tid att återhämta sig.

Detta är symptom vi alla kan uppleva och det behöver inte vara varningssignaler på att vi är på väg in i väggen. Men om symptomen sitter i och klumpar ihop sig i varandra. Man blir virrigare och virrigare, får svårt med fokus och tålamod. Ljud blir outhärdliga. Då är man definitivt inne i “riskfasen” för att gå in i väggen, säger Giorgio Grossi till Sveriges Television.

Hjärnfonden beskriver närmare förloppet och vad som sker i kroppen under långvarig stress och otillräcklig återhämtning.

Tre beteenden att bryta

Tänka mer på andra än Dig själv. Kanske brottas man med tanken på jobbet att det drabbar kollegorna om man går hem och tar hand om sig och att man därför kör på för länge utan att ta tag i situationen

Att göra allting själv. Be istället om hjälp, det är en stor styrka att göra det. Många som går in i väggen tycker det är besvärligt att be andra människor om hjälp och riskerar att bli överbelastade då de gör allting själva

Att passa på när man “orkar”. Även vid utmattning har man sina bättre dagar då man känner sig piggare och gladare. Men att sätta igång med projekt, t ex att rensa garderober och annat hemma, som om batteriet är laddat till 100% fast kapaciteten i själva verket ligger på 20% ger bakslag då man kan bli totalt uttömd av sådana aktiviteter





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning