Här är folkgruppen med bäst finansiell hälsa

Den finansiella hälsan kan vara god trots svåra ekonomiska tider.

En viss del av befolkningen sticker ut när det kommer till den finansiella hälsan.

När det är tuffa ekonomiska tider brukar allt fler lägga manken till när det kommer till privatekonomi. Detta gör att svåra tider, konstigt nog, leder till en bättre finansiell hälsa.

Index för finansiell hälsa mäter människors förmåga och kunskap om privatekonomi. I januari 2023 hade 76% av svenskarna en god eller en stark finansiell hälsa. I samma mätning tidigare i år har siffran ökat till 80%. Det visar en rapport från Swedbank.

Även om det är ekonomiskt utmanande tider så är det positivt att många blivit mer insatta i sin privatekonomi. Det ekonomiska läget verkar framför allt ha skapat en större medvetenhet om vikten av försäkringar. Det är den främsta förklaringen till att den finansiella hälsan ökat, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Det är hos kvinnor som den finansiella hälsan har ökat som mest. Förra året låg den finansiella hälsan hos kvinnor på 71% medan den i år ligger på 77%. Bland män ligger den finansiella hälsa på 83%.

Med kontroll på ekonomin ökar förutsättningarna för ett tryggt och självständigt liv. Därför är det positivt att kvinnors finansiella hälsa ökar, även om det fortfarande är lite kvar till männens nivå, säger Madelén Falkenhäll.

Allra bäst finansiell hälsa har gruppen människor över 60. Många i denna ålder har nämligen lyckats skapa sig en god privatekonomi, lever utan skulder och har kontroll på sitt sparande.

Sämst ligger det istället till för 40-åringarna. Likaså har ensamstående föräldrar det tufft med privatekonomin.

I fyrtioårsåldern kan de ekonomiska marginalerna vara mindre. Många har hemmaboende barn vilket kan innebära större utgifter, samtidigt som man eventuellt har högre boendekostnader. Äger man sitt boende kan också räntehöjningarna påverkat den här gruppen mer än andra, säger Madelén Falkenhäll.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning